Vláda ide dnes do parlamentu s programovým vyhlásením. Kto zastúpi Fica?

    0
    Premiér Robert Fico (Autor: SITA)

    Podľa Denníka N by mohol Fica v prípade neprítomnosti zastúpiť niektorý z jeho vicepremiérov. Ako najmenej pravdepodobné sa javí, že by to mohla byť Lucia Žitňanská, a tak v prípade, že sa premiér naozaj neukáže, jeho úlohu na seba prevezme Robert Kaliňák alebo Peter Pellegrini. Kto to však naozaj bude, je stále otázne. „Takéto veci sme vôbec neriešili, ani s nikým som nebol v kontakte,“ povedal Pellegrini. Kaliňákov hovorca Ivan Netík zas pre Denník N vyhlásil, že to bude vecou dohody medzi Kaliňákom a Pellegrinim. Ak si to však situácia bude vyžadovať, Kaliňák premiéra zastúpi.

    Podľa Denníka N však Kaliňák nemusí vyhovovať koaličným partnerom Smeru, a to najmä Mostu a Sieti, a prijateľnejšou voľbou by bol určite Peter Pellegrini. Premiérova hovorkyňa však povedala, že informáciami, kto bude oprávnený Fica zastupovať, nedisponuje. V predchádzajúcej Ficovej vláde ho v prípade zdravotných problémov zastupoval práve Robert Kaliňák.

    Denník N tiež upozorňuje na to, že zatajovanie informácií o zdravotnom stave premiéra pred verejnosťou je nesprávnym krokom. „Tým, že politik vstupuje do verejného priestoru, stráca nárok na súkromie. Tohto súkromia sa do značnej miery dobrovoľne vzdáva tým, že sa v podstate stáva majetkom verejnosti,“ hovorí Ladislav Špaček, bývalý hovorca Václava Havla a odborník na komunikáciu.  

    - Reklama -