Vláda euroskeptikov v Taliansku asi nakoniec nebude. Do cesty sa im postavil prezident. Rozhoduje finančná loby, toto nie je slobodná demokracia, zaznelo

    0
    Matteo Salvini, šéf Ligy Severu (Autor: TASR)

    Mattarella si na pondelok do prezidentského paláca v Ríme zavolal ekonóma Carla Cottarelliho, ktorý v minulosti pôsobil v talianskej centrálnej banke i Medzinárodnom menovom fonde, uviedli zdroje z prezidentského paláca. Podľa DPA je tak možné, že prezident vymenuje “vládu technokratov”, aby viedla Taliansko do opakovaných volieb ako dôsledku patovej situácie po parlamentných voľbách zo 4. marca.

    Dezignovaný premiér Giuseppe Conte predtým po štyroch dňoch vrátil prezidentovi mandát na sformovanie kabinetu, ktorý chceli vytvoriť protiimigračná Liga Severu (LN) a protisystémové Hnutie piatich hviezd (M5S). Jeho rozhodnutie zrejme súvisí s nesúhlasom prezidenta, aby sa ministrom financií stal euroskeptik Paolo Savona.

    Nie sme otrokmi Nemcov a Francúzov

    Šéf LN Matteo Salvini následne v nedeľu večer deklaroval koniec snáh o zostavenie novej vlády s M5S. “Pracovali sme celé týždne, dňom i nocou, aby sme vytvorili vládu, ktorá by bránila záujmy talianskych občanov… Ale niekto nám (pod koho tlakom?) povedal nie,” napísal Salvini v reakcii na Twitteri. Ďalej zdôraznil, že Taliani nie sú “otrokmi” Nemcov, Francúzov, dlhopisov ani financií.

    Líder M5S Luigi Di Maio obvinil zo stroskotania tvorby novej vlády Mattarellu a “finančnú loby”. V rozhovore pre verejnoprávnu televíziu RAI dokonca žiadal začatie procesu odvolania prezidenta z funkcie, informovala agentúra APA.

    Di Maio: Voľby za takýchto okolností sú zbytočné

    “Toto nie je slobodná demokracia,” napísal Di Maio na Facebooku. “Mali sme vládny tím, boli sme pripravení vládnuť a povedali nám Nie… pretože ratingové agentúry v celej Európe boli znepokojené jedným človekom, ktorý sa mal stať ministrom financií.” Voľby za takýchto okolností sú podľa neho zbytočné, pretože o vláde rozhodujú ratingové agentúry a “banková a finančná loby”.

    Mattarella nespresnil, aké kroky plánuje podniknúť po tom, ako mu Conte vrátil mandát. Vo vystúpení pred novinármi však vysvetlil, že odmietol akceptovať ako ministra financií Savonu, vystupujúceho proti euru, pretože takýto krok by “znepokojil trhy a investorov, talianskych i zahraničných”. Podľa talianskych médií Liga Severu trvala na Savonovej nominácií napriek nesúhlasu prezidenta.

    - Reklama -