Víťazstvo ukrajinskej Tatárky v Eurovízii: Kyjev oslavuje, ale v Rusku na ňu vyhrabali nasledujúce nepekné veci

    0
    Ukrajinská speváčka Jamala (Autor: SITA)

    Už tri dni po úspechu Jamaly v Štokholme sa speváčka ponáhľala späť na Ukrajinu, kde preberala ocenenie od prezidenta Petra Porošenka. Ten chválou vôbec nešetril a speváčke objasnil, že jej úspech má veľký význam nielen pre krymských Tatárov, ale aj pre celý ukrajinský národ. Jej pieseň vraj znovu vrátila otázku Krymu do zorného poľa svetovej verejnosti. „Urobila si hrozne veľa pre to, aby sa krymská otázka vrátila späť na prvé stránky novín,“ povedal speváčke prezident Porošenko. „Za Ukrajinu sa postavil takmer celý svet, a to nielen za nejakú abstraktnú Ukrajinu', ale za skutočnú Ukrajinu, za Krym a za krymských Tatárov,“ dodal prezident.

    Samotná speváčka Jamala vyjadrila svoju vďaku za udelenú cenu. Svojim fanúšikom však ozrejmila, že ceny pre ňu nie sú hlavné. „Priatelia, taká novinka – ocenenie národná umelkyňa Ukrajiny. Samozrejme, ma to teší, ale nespievala som pre ceny, ale pre Ukrajinu,“ napísala na svojom Facebooku. To, že so sebou úspech nesie mnoho povinností, je očividné a už teraz je jasné, že v najbližších niekoľkých mesiacoch ukrajinská speváčka príliš voľného času mať nebude. Už teraz sa napríklad musí chystať na svoje vystúpenie na Európskom štadióne kultúry v Poľsku, ktoré sa uskutoční v rámci festivalu od 23. do 26. júna. Práve ukrajinská speváčka by tam mala byť hlavnou hviezdou.

    Niekoľko otázok súvisiacich s jej vzťahom k Rusku sa Jamaly pýtali novinári na tlačovej konferencii po skončení súťaže. Jamala sa napríklad vyjadrila k možnosti vylúčenia Ruska zo súpisu účastníkov Eurovízie 2017: „Oni (Rusko) musia prísť,“ vyhlásila.

    Vyjadrila sa aj k návrhu na prijatie ruského občianstva, o čom už skôr hovoril vicepremiér krymskej vlády Georgij Muradov, ktorý navrhol, aby sa vrátila späť do „vlasti“ a vystúpila tam. „Občianstvo už jedno mám, ďakujem, a žiadne ďalšie nepotrebujem,“ oznámila novinárom.

    Ukrajinská speváčka už včera oznámila médiám, že jej rodičia „nedávajú žiadne rozhovory propagandistom z Kremľa. Tí sa podľa jej slov v súčasnosti nachádzajú na okupovanom Kryme. „Sluhovia Kremľa“ vraj z domu jej rodičov vytvorili doslova „pútnické miesto“. „So svojimi rodičmi som v každodennom kontakte a tak vidím, že sú momentálne v úplnom obkľúčení,“ vyhlásila. „Pred naším domom spia novinári z kanálov Rossija, Moskva 24 a LifeNews. Oni tam na nich čakajú, to je naozaj veľmi nepríjemné. Rodičia už zamkli dom a odišli k svojim príbuzným, kde sa teraz musia ukrývať,“ objasnila novinárom situáciu Jamala. Úplne iný názor na ukrajinskú speváčku majú v Rusku. „Po odsúdení letkyne Nadeždy Savčenkovej za spoluúčasť na vražde dvoch našich novinárov sa sväté miesto národnej ikony pre boj s Ruskom stalo prázdnym. Už však našli ikonu novú – Jamalu,“ píšu novinári Komsomoľskej Pravdy.

    Patriotizmus ukrajinskej speváčky je vraj prinajmenšom diskutabilný. „Ukázalo sa, že nie tak dávno Jamala ešte jazdila za zárobkom do Soči. Sama sa tým nechváli, ale nie je zložité na internete nájsť fotografie, kde budúca hviezda Eurovízie ponúka svoj repertoár hosťom módnej reštaurácie Červená líška v Soči,“ píše sa v Pravde. Ruskí novinári sa rozhodli informáciu si overiť a zavolali do reštaurácie a spojili sa s jej vedúcou Jekaterinou. „Áno, pamätám si to vystúpenie, Jamala u nás bola. Žiadny problém s jej prihlásením nebol. Bola u nás ako hlavná hviezda programu. A napriek tomu, že u nás bola len raz, tak, pokiaľ viem, často vystupovala aj v moskovských reštauráciách,“ oznámila novinárom Komsomoľskej Pravdy Jekaterina.

    Samotná speváčka sa o vzťahu k Rusku v jednom zo svojich predchádzajúcich rozhovorov vyjadrila takto: „Národ jednoducho verí v to, čo mu hovoria v televízii, a to, čo teraz máme možnosť sledovať, je produkt vytvárania z ľudí zombie. Sú však aj takí, ktorí sú natoľko múdri, aby mali aj iné, opozičné názory, aspoň v mojich kruhoch je takých ľudí veľa.“

    Jej rodičia sa údajne už stali občanmi Ruskej federácie, čím zlegalizovali vlastníctvo svojho hotela na Kryme. Speváčka ale v mnohých rozhovoroch pre ukrajinské médiá neustále zdôrazňuje, že jej rodičia žijú na Kryme pod ťarchou okupačného režimu.

    Rodičia speváčky majú na Kryme hotel už niekoľko rokov a, ako zistili novinári KP, aj naďalej vo svojej živnosti pokračujú. Podľa vyhlásenia ich susedov však rodičia speváčky hneď po „zjednotení“ Krymu s Ruskom zaujali jasne protiruskú pozíciu.

    Vystúpenie Jamaly v Eurovízii

    - Reklama -