Víťazkou kampane v USA je Michelle Obamová. Rozprávala ako bežný človek, žena, matka, Američanka, hodnotí komentátor

    0
    Bývalá prvá dáma Spojených štátov Michelle Obamová (Autor: SITA)

     Obamová sa zapísala do histórie

    “Vážne, existuje niekto viac inšpiratívny než Michelle Obamová?” takto predstavila kandidátka na prezidentku Hillary Clintonovú na jednom zo svojich predvolebných mítingtov prvú dámu Michelle Obamovú. Obamová sa zúčastnila na niekoľkých predvolebných mítingtoch a jej prejavy si vyslúžili obrovskú poklonu amerických médií.

    “Michelle Obamová sa v kampani objavila nielen ako hnacia sila, ale predniesla jedny z najdôležitejších a najpamätnejších prejavov roka,” napísal denník Boston Globe. Začalo sa to už v lete, keď prvá dáma vystúpila za Hillary Clintonovú na zjazde Demokratickej strany, kde bola Clintonová oficiálne vyhlásená za kandidátku strany na prezidenta. Obamovej prejav označili médiá a komentári za najlepší prejav týchto zjazdov v histórii.

    Potom sa Obamová objavovala v prezidentskej kampani čoraz viac. A to napriek tomu, že do politiky sa nezapája rada a nevie sa dočkať, keď sa odsťahuje z Bieleho domu. Kandidát na prezidenta Donald Trump a dianie okolo neho ju nemohli nechať mimo diania. Keď sa vyjadrila k nahrávke, na ktorej sa Trump oplzlo vyjadruje o ženách, išli sa médiá, internet a verejnosť zblázniť.

    “Bola to najefektívnejšia politická reč akú som videl od čias Ronalda Reagana v Bielom dome,” zhodnotil Obamovej prejav uznávaný dlhoročný novinár, moderátor a komentátor Glenn Beck.  Čo bolo na jej prejavoch také dobré? Nevyjadrovala sa ako politik. Rozprávala ako bežný človek, žena, matka, Američanka. Bola prirodzená, úprimná, plná emócií, energie a nádeje.

    “Zvláda navyššiu úroveň rešpektu, sympatií a obdivu. Je jedným z najefektívnejších hlasov Hillary Clintonovej v predvolebnej kampani,” napísala spravodajská webstránka The Daily Beast. Denník New York Times napísal, že úspech Obamovej tkvie v tom, že je sama sebou: “Svoje správanie neprispôsobuje téme prejavu. Nefiltruje svoje emócie cez žiadnu stranícku agendu. Stala sa morálnou autoritou tohto boja o prezidentské kreslo.”

    “Keď sa bude spisovať história pobláznených prezidentských volieb z roku 2016, jedna kapitola bude pravdepodobne patriť Michelle Obamovej a jej prejavu,” napísal ďalší renomovaný denník USA Today.

    Podobne Paul Begala, bývalý poradca prezidenta Billa Clintona a súčasný politický komentátor povedal, že prejav prvej dámy si budú ľudia pamätať dávno po tom, ako sa spočítajú hlasy. “Prejav Michelle Obamovej bude jednou z vecí, o ktorej sa budú ľudia o sto rokov učiť. Bol taký silný,” myslí si Begala. Magazín TIME pripomína, že Obamová je aj autorkou výroku “Keď oni klesajú, my stúpame”, ktorý sa stal neoficiálnym mottom kampane Hillary Clintonovej.  Prvá dáma tým narážala na nízku úroveň kampane Donalda Trumpa.

    Prvá dáma je medzi Američanmi obľúbená. Priazeň jej v nedávnych prieskumoch vyjadrilo 59 až 64 percent z nich. Je obľúbenejšia než jej manžel, a samozrejme oveľa obľúbenejšia než kandidáti na prezidenta.

    Comey možno ovplyvnil voľby

    Najviac si to počas kampane podľa médií pokazil človek, ktorý s ňou nemal nič spoločné – riaditeľ amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) James Comey. Stal sa terčom kritiky za to, ako zvládol vyšetrovanie e-mailov Hillary Clintonovej a hovoriť sa o ňom s najväčšou pravdepodobnosťou bude aj po voľbách.

    Ešte v lete vyhlásil, že neodporúča vznesenie obvinení voči Hillary Clintonovej v prípade používania súkromnej e-mailovej schránky na pracovné účely. Potom týždeň pred voľbami prišiel s tým, že FBI našla nové skutočnosti, ktoré treba vyšetriť. Zatiaľ nevedel, či sú závažné alebo protizákonné. V zápatí sa naňho spustila kritika za ovplyvňovanie volieb. Kritici hovorili, že ak sa nič nenájde, tak zbytočne Clintonovej v kampani uškodil.

    Comeyho zástancovia argumentovali, že je dobré, že s oznámením prišiel hneď, ako mal nové informácie. Ak je totiž v nových skutočnostiach niečo závažné a Comey by to oznámil až po voľbách, tak by opäť išlo o ovplyvňovanie voličov. Napokon, dva dni pred voľbami, Comey uviedol, že Clintonová by ani po nových odhaleniach nemala čeliť obvineniam. Ak dnes Clintonová prehrá, Comey a jeho konanie budú určite predmetom analýz a komentárov.

    - Reklama -