Víťaz tendra na poradenské služby pre Slovenskú národnú knižnicu v Martine je podľa Transparency International Slovensko vopred jasný

    0
    Slovenská národná knižnica v Martine, ilustračné foto (Autor: SITA)

    TIS na blogu denníka SME píše o tom, že víťazkou súťaže na poradenské služby pre Slovenskú národnú knižnicu v Martine bude Alexandra Auxtová. Práve táto žena robila poradenské služby pre knižnicu aj roky pred tým a inkasovala 20 až 30 eur za hodinu. Uviedla to Transparency International Slovensko na základe vlastných zdrojov. Táto nezisková mimovládna organizácia tvrdí, že národná knižnica v Martine vypísala súťaž tak, aby ostatní uchádzači nemohli uspieť.

    Ako ušiť tender na mieru

    Knižnica pri písaní kritérií využila paragraf, ktorý sa do zákona o verejnom obstarávaní dostal v  polovici roka 2013 pri veľkej reforme z dielne Roberta Kaliňáka. Pri službách v oblasti riadenia v hodnote do 134-tisíc eur môže totiž obstarávateľ automaticky zvýhodniť osoby a firmy, ktoré pre neho v minulosti pracovali, čo je pri iných súťažiach striktne zakázané. „Argumentom bolo, že pri istých službách sa kvalita ťažko definuje, a že sám nákupca vie najlepšie zhodnotiť, čo vlastne potrebuje. Rizikom samozrejme bola svojvôľa manažéra (politika, strany), ak nehľadá kvalitu, ale skôr spôsob, ako niekomu dohodiť biznis,“ píše na svojom blogu Transparency International Slovensko.

    Súťaž na poradenstvo a konzultácie v oblasti dopĺňania ľudských zdrojov pre Slovenskú národnú knižnicu v Martine má dve kritériá. Jedným je cena, ktorá tvorí 60 percent, a druhým predchádzajúca spolupráca s knižnicou, ktorá tvorí 40 percent. To znamená, že firma, ktorá s knižnicou ešte nespolupracovala, by musela ponúknuť až trikrát nižšiu cenu za svoje služby, aby mala vôbec šancu vo verejnom obstarávaní uspieť. To je podľa TIS diskriminačné.

    Kritérium „vlastnej skúsenosti s uchádzačom“ použili štátne inštitúcie vo verejnom obstarávaní zatiaľ iba v desiatich prípadoch. Štyri takéto obstarávania sú už uzatvorené a všetky sa týkali poradenstva. Zaujímavé je, že v každom zo štyroch spomínaných obstarávaní zvíťazila košická spoločnosť PRO – TENDER. Táto spoločnosť s ručením obmedzeným tak získala zákazky na poradenské služby v hodnote 318 000 eur s DPH. Objednávateľmi služieb boli Stredoslovenský ústav srdcových a cievnych chorôb a Záchranné služby v Košiciach aj v Bratislave. Štvrtou organizáciou je Slovenský hydrometeorologický ústav.

    Celý blog Transparency International Slovensko si môžete prečítať TU

    - Reklama -