Vitajte v jordánskom utečeneckom tábore. Neuveríte, čo všetko tu nájdete

    0
    Holičstvo v jordánskom Zataari. (Autor: Reprofoto: PBS)

    Utečenecký tábor Zataari leží v Jordánsku blízko sýrskych hraníc a bol založený vládou v roku 2012. Dočasne mal poskytnúť domov stovkám Sýrčanov, ktorí utekali zo svojej domoviny pred hrôzou občianskej vojny. V súčasnosti žije v Zataari viac ako 80-tisíc ľudí a časom sa v ňom rozvinula prekvitajúca ekonomika, postavená na „malých podnikateľoch“.

    Množstvo utečencov si myslelo, že tábor je len dočasná záležitosť na pár týždňov, no v súčasnosti sú tam rodiny žijúce už aj niekoľko rokov. V Zataari prekvitá „malý biznis“ a tábor zahŕňa približne tritisíc obchodíkov. Portfólio je naozaj široké, nájdete tu všetko od stánkov s pizzou či s falafelom cez záhradníctva a holičstvá až po predajňu so svadobnými šatami.

    Podnikateľskej príležitosti sa chytil aj Sýrčan Abuelmena’em Abu Hesenih a jeho štyria bratia, ktorí si otvorili cukrárstvo Farouk Sweets. „Sú tu dobré pracovné príležitosti. Štvrtky, piatky a pondelky sme najviac zaneprázdnení, pretože vtedy sa koná najviac svadobných hostín,“ vysvetľuje cukrár. O jordánskom Zataari informoval webový portál PBS.

    V jordánskom utečeneckom tábore Zataari prekvitá ekonomika. Zdroj: PBS

    - Reklama -