Vítači migrantov, Putin má z vás neuveriteľnú radosť

    0
    V Paríži zomrelo pri teroristických útokoch viac ako 129 ľudí. Celé mesto truchlí (Autor: Jan Rychetský)

    Cohen sa domnieva, že aj keby sa sýrsky konflikt vyriešil napríklad hneď zajtra, státisíce utečencov smerujúcich na európsky kontinent by sa aj tak nezastavili a pokračovali by vo svojej ceste za lepším životom. „Vlani prišlo do Európy 1,2 milióna migrantov. Minulý týždeň Medzinárodná organizácia pre migráciu oznámila, že v januári dorazilo po mori ďalších 67 000 migrantov. A to pritom máme zimu, ktorá by väčšinu z nich mala odradiť. Ich počet bude teda určite ďalej rásť,“ píše Cohen a poukazuje na chystanú ofenzívu sýrskeho prezidenta a ruských síl pri Aleppe. „Hrozí, že zo svojich domovov budú utekať ďalšie desaťtisíce ľudí,“ konštatuje britský komentátor v denníku The Guardian, ktorý pritom zvyčajne imigrantov hájil.

    Západ podľa Cohena hlboko zlyhal, keď nedokázal prísť s ucelenou stratégiou, ktorá by vyriešila konflikt v Sýrii. „Putin musí mať radosť, keď vidí, ako Asadove vojská ženú na územie Európskej únie ďalších migrantov a ohrozujú tak fungovanie princípu voľného pohybu osôb. S nemenším uspokojením iste sleduje prevzatie labouristickej strany ľavicovým krídlom na čele s Jeremym Corbynom. Ich z lásky k ruskému imperializmu ani nenapadne, aby niekedy Rusko kritizovali. Putin sa teraz musí určite kochať tým, ako sa šíri strach z utečencov. Silvestrovské udalosti v Kolíne nad Rýnom priniesli strach zo sexuálneho obťažovania. Politicky naivné a zlé rozhodnutie nemeckej a švédskej vlády zakryť tieto zločiny jednotlivých migrantov urobilo zo všetkých utečencov sexuálnych predátorov,“ hnevá sa Cohen.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU

    „Teroristické útoky v Paríži preniesli obavy na celý európsky kontinent. V dôsledku toho zaznamenali krajne pravicové strany, že ich preferencie stúpajú. Vlády jednotlivých štátov zatiaľ prijali v oblasti prisťahovaleckej politiky početné reštriktívne opatrenia. Ako som sa dozvedel od jedného svojho zdroja, Nemecko v tichosti nastavilo horný limit pre žiadateľov o azyl zo severnej Afriky. Som si takmer istý, že britská vláda sa ešte vo väčšej tajnosti rozhodla neprijímať palestínskych utečencov žijúcich v Sýrii,“ uvádza Cohen a nabáda liberálov, aby utečencom v súčasných ťažkých časoch viac pomáhali tým, že sa vzdajú niektorých svojich predsudkov.

    „Prvým z nich je tvrdenie, že neexistuje žiadny rozdiel medzi utečencom a ekonomickým migrantom. Teoreticky to síce môže byť pravda, ale v praxi to tak nie je. Hladujúci človek nemá silu ani peniaze na to, aby utiekol. Zatiaľ čo niektoré obete politického prenasledovania uniknúť do inej krajiny predsa len môžu. Pretože liberáli neustále stierajú rozdiely medzi ekonomickými migrantmi a utečencami, napomáhajú svojim vládam vzdať sa zodpovednosti. Napríklad Veľká Británia v minulosti prijímala ekonomických migrantov po miliónoch, pretože sa jej to hodilo. Ale napríklad predvlani tvorili iba 8 % z celkového počtu prichádzajúcich ľudí,“ kritizuje Cohen.

    Okrem toho Cohen vyčíta liberálom označovanie všetkých svojich odporcov za nacistov a rasistov. „To je úplne nanič. Niektorí z nich možno nacisti sú, ale ostatní majú skrátka len obavy, že prichádzajúci ľudia narušia súčasný systém. Aj oni budú určite vítať skutočných utečencov, ak sa podarí tých ostatných rýchlo vyradiť z azylového procesu. Fínsky prezident nebol minulý týždeň ďaleko od pravdy, keď nadnesene povedal, že každý so schopnosťou vysloviť slovo azyl má do Európy voľný vstup a vyparí sa ešte pred ukončením celého procesu. Keď chcete byť skutočnými liberálmi a presvedčiť svojich spoluobčanov o nutnosti prijímať utečencov, vyvíjajte tlak na prijatie opatrení, vďaka ktorým budú nelegálni migranti okamžite vyhostení,“ uzatvára Cohen.

    - Reklama -