Virológ Klempa: Apelujem na testovanie učiteľov na koronavírus. Treba to sledovať

    0
    Boris Klempa, virológ z Virologického ústavu BMC SAV (Autor: TASR)

    Otvorili sa školy, škôlky, väčšina rodičov tam deti dala… Čísla nových nakazených ľudí sú v tejto chvíli nulové alebo zanedbateľné, ale predsa len tu dochádza k masovej kumulácii detí a dospelých po celej krajine, hoci za prijatých epidemiologických opatrení. Myslíte, že sa toto otvorenie školských zariadení môže prejaviť v šírení nového koronavírusu? 

    Samozrejme,  že sa to môže prejaviť. Je ťažko v tejto chvíli povedať, do akej miery, ale tá pravdepodobnosť je vysoká. Treba povedať, že otvorenie škôl je fajn, ale tam sa to nemá skončiť. To proste nestačí, otvoriť školy a  koniec. 

     

    A čo treba podľa vás?  

    Otvorením sa nič nekončí. Je veľmi dôležité sledovať, čo sa potom v tých školách deje. Z môjho pohľadu by som apeloval, aby sa školy starostlivo sledovali a možno aj testovali učiteľov.

     

    Niektoré školy odporúčajú žiakom, aby nosili aj vlastné kriedy, iné sa uspokoja s dodržiavaním nariadených pokynov. Je otázka, či sa nemali učitelia pred otvorením škôl testovať. Martin Chren, starosta bratislavského Ružinova, učiteľov otestoval a zistilo sa, že vyše 30 z  nich prekonalo koronavírus, našťastie, nikto nebol infekčný aktuálne… Ale – nemali sa tie testy teda robiť povinne? Či by to bolo náročné? 

    V Ružinove to boli testy na vytvorené protilátky, je jedno, či to učitelia v minulosti prekonali. Samozrejme, že by bolo náročné testovanie všade. Ale ide hlavne o to, aby sa testovali učitelia po otvorení škôl. Treba sledovať, či sa to nezačne v niektorej škole šíriť. A je schodnejšia cesta testovať učiteľov ako žiakov. Testovanie učiteľov by bolo určite fajn…

     

    Toto štát zatiaľ nedomyslel  a učitelia sa zrejme nebudú testovať na vlastné náklady.

    Bolo by dobré to sledovať. 

     

    Začína sa aj obdobie dovoleniek. Hoci sa odporúča dovolenkovať radšej vo vlastnej krajine, množstvo ľudí sa už teší k moru a s napätím sledujú otváranie hraníc. Ako  eliminovať riziko infekcie? 

    Tak  ako doteraz bolo odporúčané: vyhýbať sa veľkým skupinám ľudí, nosiť rúško v interiéroch, dodržiavať riadne hygienické návyky.

     

    Po otvorených školách sú hranice ďalším momentom, keď treba byť obozretní, je to asi ešte väčšie riziko.

    Určite áno.

     

    Máme nové informácie týkajúce sa vedy a výskumu? Trebárs o vakcíne, pri ktorej sa avizovalo, že by mohla byť už v jeseni…

    Predpoklad je, že na jar by mala byť hotová. Len jediná, nazvime ju, optimistickejšia skupina, ktorá ohlásila vakcínu skôr a to na jeseň, bola skupina z Oxfordu. Lenže odvtedy od nich nič nové, zásadné neprišlo, že by to už nejako korigovali alebo niečo podobné. Takže ostávame mimo nich a väčšina ďalších vývojových skupín avizovala tú  ar. Nie sú žiadne správy o tom, že by sa to komplikovalo.

    - Reklama -