Viktora Orbána zvolil hlavne vidiek. FOTO objatia víťaza s rodinou. Marine Le Penová: Voliči odmietli rozvrat

    0
    Viktor Orbán (Autor: TASR)

    Maďarský premiér Viktor Orbán dosiahol tretie veľké volebné víťazstvo v rade. Vládne v Maďarsku od roku 2010 a teraz sa zdá, že bude pri moci do roku 2022. A ako sám hovorí, ďalej bude môcť hájiť Maďarsko. V predvolebnej kampani ľuďom sľuboval, že bude obhajovať kresťanské hodnoty, a to jednak proti migrantom, jednak proti silám zo Západu, ktoré by chceli tieto hodnoty oslabiť.

    „Vyhrali sme, Maďarsko dosiahlo veľké víťazstvo,“ uisťoval Orbán svojich priaznivcov, keď sa na základe priebežných výsledkov vyhlásil za víťaza volieb. „Za nami je veľká bitka, dosiahli sme veľké víťazstvo a máme šancu ďalej hájiť Maďarsko,“ povedal Orbán svojim nadšeným priaznivcom v Budapešti.

    Zdroj: Facebook / Orbán Viktor

    Podľa priebežných výsledkov získal Orbán so svojou stranou 133 kresiel zo 199, krajne pravicová strana Jobbik získala 26 kresiel a socialisti 20 kresiel. Ďalšie dve menšie ľavicové strany získali deväť a osem kresiel. Šéf Jobbiku Gábor Vona oznámil, že po neúspechu vo voľbách rezignuje. Rezignovalo aj celé vedenie socialistov.

    Najviac hlasov dostal Orbán v menších mestách a obciach. Pomohol mu fakt, že si udržiava kontrolu nad médiami, ktoré jeho posolstvo o ochrane kresťanských hodnôt rozšírili do všetkých domácností. Toto posolstvo bolo ešte zosilnené tým, že štátna televízia zdôrazňovala problémy, ktorým čelia západné krajiny v dôsledku migrácie.

    Z Orbánovho jasného víťazstva budú mať pravdepodobne vrásky na čele politici v Bruseli, pretože maďarský premiér v uplynulom volebnom období menil ústavu k svojmu obrazu. Kritici varovali, že oslaboval kontrolné systémy dôležité pre každú liberálnu demokraciu. Orbán im odpovedal, že by chcel vybudovať nový typ demokracie – neliberálnu. Teraz môže v napĺňaní svojej predstavy pokračovať.

    Na medzinárodnej úrovni sa pravdepodobne spojí s Poľskom, ktoré čelí tlaku ostatných členských štátov EÚ z rovnakého dôvodu ako Maďarsko. V domácej politike bude Orbán zrejme pokračovať v politike znižovania daní.

    K drvivému víťazstvu zablahoželala Orbánovi ako prvá francúzska krajne pravicová politička Marine Le Penová. „Veľké a jasné víťazstvo Viktora Orbána v Maďarsku dokazuje, že rozvrat hodnôt a prisťahovalectvo, ktoré podporuje EÚ, boli znovu odmietnuté,“ vyhlásila Le Penová. Dáma verí, že v roku 2019 nacionalisti dosiahnu ďalšie úspechy.

     

     

    Zdroj: Twitter / Marine Le Pen

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -