Viktor Orbán urazil šéfa bosnianskych moslimov. Ten mu odkázal, že každá neznalosť môže spôsobiť škodu

    0
    Maďarský premiér Viktor Orbán (Autor: SITA)

    „Je to systém pravidiel iného sveta,“ povedal Orbán v októbrovom rozhovore pre nemecký magazín Focus. Islamská kultúra a náboženstvo podľa neho nesplynie s kresťanskou kultúrou a náboženstvom.

    Maďarský premiér tiež zdôraznil, že európska spoločnosť je vystavaná na slobode myslenia a vyznania, rovnoprávnosti, ako aj na rovnom postavení mužov a žien. „To sú kultúrne hodnoty, ktoré musíme brániť,“ vyhlásil Orbán. Šéf moslimov v Bosne a Hercegovine Husein Kavazović Orbánovi cez server Balkans.aljazeera.net odkazuje: „Každá neznalosť môže spôsobiť škodu a osobitne tá, ktorú verejne vyjadrujú politici, lebo tí majú spoločenskú moc aj úlohu, aby ovplyvňovali myslenie iných.“

    „Bolo by ťažké predstaviť si, že v Maďarsku existujú ľudia, pre ktorých znamená Európa jeden geografický priestor a jednu históriu, ktorí nevedia, že islam skutočne prišiel do Európy. Alebo takí, ktorí nevedia, že rovnako do Európy muselo prísť aj kresťanstvo či judaizmus,“ pokračoval Kavazović.

    Rovnako ťažké je podľa neho uveriť, že vzdelaní ľudia nevedia, že ani jedno z týchto troch náboženstiev nikdy v Európe úplne neprevažovalo.

    Maďarský premiér Kavazovićovi stihol už aj odpísať. Predstaviteľovi moslimskej komunity v Bosne a Hercegovine ho odovzdal maďarský veľvyslanec. „S prekvapením, ale zároveň s hlbokým rešpektom, som si prečítal vaše stanovisko. Je mi cťou a som vďačný, že taká úctyhodná osoba, ako ste pre mňa vy, si myslí, že moje názory jej stoja za odpoveď. Na tomto mojom pocite nemení nič ani fakt, že vaša reakcia nie je k mojej osobe priaznivá,“ cituje Orbánov list al-Džazíra.

    - Reklama -