Viktor Orbán oslovil Maďarov so šiestimi otázkami. EÚ a Soros puknú od zlosti

    0
    Viktor Orbán (Autor: TASR)

    Premiér Viktor Orbán opäť dáva najavo Bruselu, že politika jeho vlády bude aj naďalej vychádzať z postojov maďarských voličov a nie z toho, čo si praje Juncker a spol. Prieskum nazvaný „Národná konzultácia 2017“ sprevádza osobný list maďarského premiéra, ktorý má „motivovať“ občanov, aby dotazník vyplnili. „Maďarský ľud by sa mal postaviť za nezávislosť a podporiť úsilie vlády v boji proti škodlivým návrhom Bruselu,“ cituje server Politico úryvok listu.

    Orbán sa nijako netají svojou nechuťou akceptovať direktívne „návrhy“ Európskej komisie a Európskeho parlamentu. Vzájomnú animozitu prehĺbila migračná kríza a najmä požiadavka Európskej únie, aby každý členský štát prijal určitý počet utečencov podľa vopred stanovených kvót. Aktuálny dotazník sa zaoberá prisťahovalectvom, ako aj ekonomickými otázkami a zdanením. V jednej z otázok sa vláda maďarských občanov pýta, ako by mala reagovať na snahu Bruselu vnútiť krajine ilegálne prisťahovalectvo.

    Maďari si môžu pri každej otázke vybrať z niekoľkých odpovedí. V prípade témy migrácie znie jedna z odpovedí takto: „Ilegálni migranti by mali zostať pod dohľadom úradov, kým nerozhodnú o ich budúcnosti.“ Druhá z ponúkaných odpovedí oproti tomu uvádza, že „ilegálni migranti by mali mať možnosť sa pohybovať po celej krajine“. V jednej z ďalších otázok sa zase vláda svojich občanov pýta na mimovládne neziskové organizácie, ktoré Orbán vníma ako politických protivníkov.

    Maďari môžu na otázky odpovedať a vyplnený dotazník odoslať späť do 20. mája. V piatok usporiadala vláda tlačovú konferenciu, kde minister pre vládnu komunikáciu Bence Tuzson vysvetľoval, prečo sa rozhodla rozoslať dotazník do maďarských domácností. „Maďarsko čakajú veľké rozhodnutia a uspieť môžeme len v prípade, že vláda bude cítiť podporu obyvateľov svojej krajiny,“ uviedol Tuzson podľa agentúry AFP.

    Dotazník však neznepokojí len Brusel, ale aj amerického miliardára maďarského pôvodu Georgea Sorosa, ktorého vláda obviňuje z podkopávania jej autority. Vláda sa chystá zamerať na ním platené neziskové organizácie a pracuje aj na „vysídlení“ Stredoeurópskej univerzity, ktorú Soros založil v roku 1991 v Budapešti. Jedna z otázok dotazníka sa týkala práve mimovládnych neziskových organizácií.

    Maďarská vláda tak zjavne pokračuje v krokoch, ktoré značne znervózňujú Brusel. Pred pol rokom sa stalo terčom kritiky referendum, v ktorom sa maďarskí voliči vyjadrovali k utečeneckým kvótam. Až 98,2 % voličov kvóty odmietlo; a hoci sa referenda nezúčastnilo požadovaných 50 % voličov, vláda považovala referendum za svoje faktické víťazstvo. Ešte väčšiu búrku nevôle potom vzbudila kampaň Orbánovej vlády v lete 2015, keď sa po celej krajine objavili bilbordy kriticky ladené voči migrantom.

    autor: Josef Provazník

    - Reklama -