Viktor Orbán hovoril o rizikách imigrácie: Otázkou už nie je, ako bude Európa žiť, ale či bude vôbec existovať

    0
    Viktor Orbán, maďarský premiér (Autor: SITA)

    „V stávke sú dnes európske hodnoty, životný štýl obyvateľov Európy, prežitie národov a celej Európy,“ vyhlásil podľa MTI premiér v meste Baile Tusnad v rumunskom Sedmohradsku. Migračná vlna podľa neho vyplýva z politického vývoja a „skutočná vážna hrozba“ neprichádza z vojnových zón, ale z „hĺbky Afriky“.

    „Otázkou dnes nie je, v akej Európe si my Maďari prajeme žiť, ale skôr či to, čo nazývame Európou, bude vôbec existovať,“ povedal tiež Orbán v súvislosti so súčasnou migračnou krízou. „Naša odpoveď je jasná: chceme, aby Európa zostala európska,“ dodal.

    Podľa neho budúcnosť nie je „súťaženie v dívaní sa do diaľok, ale v pochopení minulosti“. „Tí, ktorí hlbšie chápu minulosť, a odvážnejšie a rýchlejšie sa z nej dokážu poučiť, budú tými, ktorí zvíťazia,“ povedal.

    Maďarsko čelí od vlaňajška obrovskému prívalu ilegálnych migrantov. Len od začiatku roka ich prišlo na jeho územie cez Srbsko približne 90 000. Preto sa vláda rozhodla postaviť na hranici s touto susednou krajinou plot. Podľa Orbána by táto 175 kilometrov dlhá bariéra mala byť dokončená do konca augusta.

    Väčšina utečencov síce požiada o azyl v Maďarsku, ale následne pokračuje v ceste do ďalších krajín Európskej únie, ako sú napríklad Nemecko alebo Švédsko.

    autor: ČTK

    - Reklama -