Viete, že sa snažíme s vami nájsť riešenia a nie vyvolávať krízy. Pozrite sa, kto to povedal americkému ministrovi zahraničia

    0
    Sergej Lavrov a John Kerry (Autor: SITA/AP)

    Pred novinármi však Kerry jedným dychom dodal, že podľa USA vláda sýrskeho prezidenta Bašára Asada aj tak nemá budúcnosť. USA a nimi podporovaná sýrska opozícia predtým opakovane vyhlasovali, že pre Asada nie je v budúcnosti Sýrie miesto. Asadovi blízki spojenci Rusko a Irán však trvajú na tom, že o jeho osude by mali rozhodnúť sami Sýrčania, pripomína agentúra DPA. 

    Kerryho najnovšie vyhlásenie naznačuje, že Washington sa priblížil o krok smerom k pozícii Moskvy. Podľa amerického ministra sa jeho krajina snaží odložiť bokom rozdielnosť názorov s Ruskom na riešenie situácie v Sýrii s cieľom lepšie bojovať proti Islamskému štátu, ktorý “je hrozbou pre nás všetkých”. “Vždy sme hovorili, že pre svet je lepšie, keď Rusko a USA nájdu spoločné východisko a sú schopné spolupracovať,” povedal Kerry. 

    Putin pred novinármi označil utorkové rokovania za zatvorenými dverami ako “rozsiahle”. Okrem Sýrie bola témou rozhovorov aj situácia na Ukrajine a medzinárodný terorizmus. “Viete, že sa snažíme s vami nájsť riešenia a nie vyvolávať krízy. Viem, že po našich rokovaniach v Paríži pripravila americká strana svoju víziu ako riešiť celú škálu problémov, vrátane sýrskej krízy,” povedal Putin americkému ministrovi. USA a Rusko budú pokračovať v rozhovoroch o riešení sýrskeho konfliktu na úrovni ministrov zahraničných vecí v piatok v New Yorku.

    - Reklama -