Viete, koľko utečencov prišlo do Chorvátska iba od polovice septembra? Je to oveľa viac, ako si myslíte

    0
    Utečenci prichádzajúci do Chorvátska (Autor: SITA)

    Chorvátska polícia dnes oznámila, že počet migrantov, ktorí od polovice septembra vstúpili do krajiny, môže dnes dosiahnuť 100.000. Chorvátsky minister vnútra Ranko Ostojič podľa agentúry AP uviedol, že zatiaľ prišlo na chorvátske územie vyše 97.000 ľudí a ďalších očakávajú do konca dňa a počas noci. Chorvátsko preváža migrantov, prichádzajúcich na jeho územie zo Srbska, k štátnym hraniciam s Maďarskom.

    Aj fínska vláda dnes zvýšila svoj odhad počtu žiadateľov o azyl v krajine tento rok na približne 50.000 z pôvodného odhadu 30.000. Odhad zmenila po septembrovom príchode veľkého počtu utečencov, informuje agentúra Reuters. Vlani požiadalo vo Fínsku o azyl 3600 žiadateľov. Ministerstvo vnútra vo svojom komuniké uviedlo, že nový odhad je v porovnaní s celkovým počtom 5,5 milióna obyvateľov Fínska obdobný počtu žiadateľov o azyl v Nemecku alebo vo Švédsku.

    Tisíce utečencov, prevažne z Iraku, prišli v uplynulých týždňoch do Fínska cez Švédsko. Pozemnú hranicu prekročili na severe v meste Tornio, blízko polárneho kruhu.

    - Reklama -