Viete, čo sa deje v Poľsku? Nie? Ani sa nečudujeme. V Poľsku si totiž ľudia zvolili svoj “smer”, a veľmi rýchlo zistili, akú spravili chybu

    0
    Martin Klus, tímlíder strany SaS pre Zahraničnú politiku a politický systém (Autor: SITA)

    „Viete, čo sa deje v Poľsku? Nie? Ani sa nečudujeme. V Poľsku si totiž ľudia zvolili svoj ´smer´ a veľmi rýchlo zistili, akú spravili chybu,“ píše vo svojom statuse na Facebooku strana Sloboda a solidarita. Aktuálne dianie v Poľsku komentuje tímlíder SaS pre zahraničnú politiku Martin Klus.

    Podľa Klusa sa Poľsko pre rozhodnutia, ktoré urobila nová konzervatívna vláda PiS vrátilo späť v čase minimálne o 30 rokov. V krajine je podľa saskára „vážne ohrozená sloboda slova, čo musí byť aj pre krajinu, akou je Slovensko, totálne neakceptovateľná záležitosť“. Slovensko prevezme predsedníctvo v rámci Rady EÚ v júli tohto roka. Klus je presvedčený, že to je jeden z vážnych dôvodov, prečo by malo Slovensko zaujať voči krokom poľskej vlády jednoznačný postoj.

    Vláda SR podľa neho v tejto súvislosti zvolila tzv. pštrosiu politiku. „Vopchali sme hlavu do piesku a to aj napriek tomu, že Poľsko je náš veľký sused a je náš partner vo Vyšehradskej skupine. My budeme krajina, ktorá bude predsedať EÚ a takéto situácie jednoducho budeme musieť v budúcnosti riešiť. Preto aj dnes musíme jasne povedať, čo si o situácii, keď dochádza k ovládnutiu verejnoprávnych médií v Poľsku, myslíme,“ vyjadril sa Martin Klus.

    Vyjadrenie Martina Klusa k aktúlnemu dianiu v Poľsku. (Zdroj: YouTube.com)

    V súvislosti s aktuálnym dianím v Poľsku začala Európska komisia proces, ktorého cieľom je zhodnotiť situáciu v tejto krajine s odôvodnením, že kroky súčasnej vlády PiS vyvolali v Bruseli obavy z možného obmedzovania ústavného súdu a verejnoprávnych médií. Je to vôbec prvýkrát, čo Komisia tento mechanizmus uplatňuje od jeho zriadenia v roku 2014.

    - Reklama -