Vieme sa dohodnúť. Vyhlásila národniarka na margo spojenia sa koalície s opozíciou

    0
    Eva Smolíková. (Autor: Archív: E.S.)

    „Úprimná vďaka patrí koalícii, ale aj opozícii. Ukázalo sa, že sa vieme dohodnúť, ak ide o dobrú vec. Je to zadosťučinenie, lebo novely pomôžu ľuďom, ktorí to potrebujú,” povedala Smolíková.

    Koalícii aj opozícii na tlačovej konferencii ďakoval aj predseda poslaneckého klubu SNS Tibor Bernaťák. Ocenil dnešné hlasovanie poslancov, ktorí 112 hlasmi posunuli do druhého čítania návrh novely Ústavy SR týkajúci sa ochrany slovenskej pôdy. “Som rád, že nielen koaliční, ale aj opoziční poslanci to podporili. Dúfam, že tento náš návrh prejde v druhom aj treťom čítaní,” uzavrel. Zmena ústavy má zabrániť špekulatívnemu výkupu slovenskej pôdy.

    Smolíkovej novela školského zákona znamená, že od septembra bude vytvorenie spoločnej triedy v strednej odbornej škole (SOŠ) pre niekoľko príbuzných študijných alebo učebných odborov ľahšie. Právna norma totiž uľavuje zo súčasných zákonných podmienok vypustením minimálneho počtu žiakov na takúto triedu. Za novelu hlasovalo 119 poslancov.

    Aktuálne znenie zákona hovorí, že v SOŠ možno vytvoriť spoločnú triedu pre niekoľko študijných alebo učebných odborov, iba ak na teoretické vyučovanie každého odborného predmetu možno zriadiť skupinu najmenej ôsmich žiakov. “Prax však ukázala, že uvedené ustanovenie je v niektorých prípadoch ťažko vykonateľné,” konštatovala Smolíková.

    Až 141 hlasov získala jej novela zákona o pedagogických zamestnancoch, ktorá má riešiť problémy s identifikovaním, či napríklad majster odbornej výchovy, ktorý pôsobí na pracovisku praktického vyučovania, je aj naďalej považovaný za pedagogického zamestnanca. “Keďže vznikli pochybnosti o jeho statuse, novela tieto pochybnosti odstraňuje výslovným začlenením pedagogických zamestnancov, ktorí vykonávajú pedagogickú činnosť na pracovisku praktického vyučovania, do zákona o pedagogických a odborných zamestnancoch,” dodala Smolíková.

    - Reklama -