Vieme, kto by sa dostal do parlamentu. Hádajte, kto bude mať hlavu v smútku

    0
    Sprava: Líder OĽaNO Igor Matovič a predseda strany NOVA Daniel Lipšic (Autor: SITA)

    V najnovšom prieskume Smer podporilo 33,4 percenta respondentov. Pre porovnanie, vo voľbách v roku 2012 získala táto strana podporu 44,41 percenta voličov. Októbrový prieskum verejnej mienky potvrdzuje, že druhú najsilnejšiu pozíciu má strana Sieť. Tú vedie bývalý prezidentský kandidát Radoslav Procházka. Sieť by volilo 12,4 percenta opýtaných.

    Matovič i sulíkovci mimo

    Tretiu priečku obsadilo KDH s preferenčným ziskom 7,6 percenta. Vvo voľbách v roku 2012 získalo hnutie viac, a to 8,82 percenta. O štvrtú a piatu priečku sa delia s rovnakou voličskou preferenciou, 6,9 percenta, strany Most-Híd a SNS. Doplňme, že strana Most-Híd vo voľbách v roku 2012 získala 6,89 percenta voličskej podpory a SNS mala 4,56 percenta, takže do národnej rady sa vtedy nedostala.

    Nedávno vzniknuté koaličné zoskupenie OĽaNO-NOVA dosiahlo 6,1 percenta, čo by v prípade koalície na vstup do Národnej rady nestačilo. Potrebuje totiž získať 7 percent. V porovnaní s minulým septembrovým meraním zaznamenala táto koalícia pokles, a to až o 1,8 percenta. Tesne pred bránami NR SR by sa v októbri ocitla aj strana SMK so 4,3 percenta voličských sympatií. Nasleduje SaS so ziskom 3,9 percenta. Sulíkovci mali pritom vo voľbách v roku 2012 volebný zisk 6,09 percenta. ĽS NS dosiahla 1,4 percenta podpory a KSS len jedno percento.

    Viac tých, ktorí nechcú voliť

    Z aktuálneho prieskumu vyplýva, že na parlamentných voľbách by sa v októbri tohto roku zúčastnilo 56,2 percenta oprávnených voličov. Tieto čísla potvrdzujú stabilnú ochotu verejnosti ísť voliť. Mimochodom, voličská účasť verejnosti v predčasných voľbách v roku 2012 bola 59,11 percenta. Až 12,1 percenta respondentov, ktorí deklarujú svoju účasť v parlamentných voľbách, sa doteraz nerozhodlo, ktorej strane či hnutiu by dali svoj hlas.

    Svoju účasť v parlamentných voľbách zvažuje 21,7 percenta opýtaných a 22,1 percenta deklaruje, že sa na týchto voľbách nezúčastní. Počet tých, ktorí sa úplne odmietajú zúčastniť, mierne vzrástol.

    Agentúra Phoenix Research online uskutočnila v dňoch 27. septembra až 4. októbra prieskum verejnej mienky formou online. Výberovú vzorku tvorilo 1 005 respondentov, ktorí reprezentujú populáciu vo veku nad 18 rokov z hľadiska pohlavia, veku, vzdelania a národnosti.


     

    - Reklama -