Viedeň môže byť čoskoro moslimská. Tu je “čierny” scenár expertnej štúdie

    0
    Viedenské islamské centrum (Autor: Hans Štembera)
    Predpokladaný vývoj je podľa tvorcov štúdie ovplyvnený hneď niekoľkými faktormi, z ktorých zásadný je počet narodených detí a miera prisťahovalectva.
     
    Tím Anne Goujonovej načrtol štyri možné scenáre a najmä jeden z nich budí v očiach mnohých Rakúšanov vážne znepokojenie. Týka sa totiž nárastu počtu moslimov vo Viedni.
     
    Ak by došlo na tento variant možného scenára, tvorili by nasledovníci Alaha v hlavnom meste Rakúska za 30 rokov tretinu obyvateľstva.
     
    Ako však pripomína denník Kronen Zeitung, už teraz v krajine žije približne 700 000 moslimov a najmä vo Viedni a ďalších väčších mestách tvoria moslimovia čím ďalej, tým väčšiu skupinu obyvateľstva.
     
    Naopak, podiel kresťanov stále klesá. Kým v roku 2001 sa pri sčítaní ľudu k rímskokatolíckej viere hlásilo 75 % obyvateľstva, teraz je to už menej ako dve tretiny. Rastie počet ľudí bez náboženského vyznania aj počet ľudí, ktorí sa hlásia k islamu.
     
    Celý text v nemčine TU
     
    Za posledných pätnásť rokov sa podiel moslimov v Rakúsku zvýšil zo štyroch na osem percent. V samotnej Viedni sú tieto údaje ešte viditeľnejšie.
     
    V roku 2001 tvorili kresťania 49 %, ale teraz je to už len 35 %. Za rovnaké obdobie sa potom zvýšil podiel moslimov z ôsmich na štrnásť percent. To v konkrétnych číslach “robí” asi 260 000 osôb a počet moslimov sa tak začína pomaly približovať počtu pravoslávnych Viedenčanov, ktorých je 400 000.
     
    Pokiaľ budú do Rakúska v najbližších troch desaťročiach prúdiť predovšetkým prisťahovalci z Európy, dôjde podľa štúdie k nárastu ľudí bez vyznania na 25 %. V takom prípade by sa podiel katolíkov v roku 2046 ustálil na 45 % a podiel moslimov by zostal približne rovnaký, ako je to teraz, teda na približne 14 %.
     
    Druhý variant scenára tímu Anne Goujonovej počíta s vyššou migráciou z Afriky a Blízkeho východu. Potom by podiel moslimov vzrástol vo Viedni na 17 %. Tretí variant počíta s minimálnou migráciou, vtedy by klesol podiel moslimov o dve percentá.
     
    Už spomínaný scenár, ktorý počíta s vysokou migráciou z krajín tretieho sveta, by podiel moslimov vo Viedni za tridsať rokov zvýšil na takmer tretinu tunajšej populácie. V celom Rakúsku by potom moslimovia tvorili závratných 21 % populácie.
    - Reklama -