Vidličky a nože lietali v debate o Foraiovi. Raši sa tak rozohnil, že na rad prišiel aj príbor

    0
    Richard Raši (Autor: SITA)

    Raši pripomenul, že vo VšZP bude vykonaný poslanecký prieskum a prípadom sa budú zaoberať aj Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, Najvyšší kontrolný úrad a Národná kriminálna agentúra. “Môže sa stať, že po vyšetrení všetkými orgánmi, bude musieť prísť zo strany tých, ktorí tieto nepodložené obvinenia šíria, ospravedlnenie,” vyhlásil Raši, podľa ktorého ministerstvo zdravotníctva zatiaľ postupovalo správne.

    Ďalší bývalý minister zdravotníctva Ivan Uhliarik je presvedčený, že politická zodpovednosť je v tomto prípade jasná a vyústila do odstúpenia Foraia. Trestnoprávna zodpovednosť sa ešte musí dokázať, čo môže trvať dlho. V prípade bývalého generálneho riaditeľa VšZP ide podľa Uhliarika o rodinkárstvo a klientelizmus, keďže vychádzajú na povrch aj ďalšie podozrivé zmluvy, ktoré Forai podpísal. Kauza podľa neho dokazuje korupčné praktiky vo VšZP. “Menia sa ľudia, ale praktiky nie,” vyhlásil s tým, že strana Smer len chce budiť dojem, že s korupciou bojuje.

    Spor o príbor

    Pri debate o Foraiovi sa do seba pustili Raši a moderátor diskusie Braňo Dobšinský. Raši totiž najskôr vyhlasoval, že ministerstvo mimovládke Transparency International sprístupnilo analýzu, o ktorú TI žiadala. Dobšinského obviňoval z klamstva. “Prihrávka na smeč,” potešil sa Dobšinský a exministrovi pustil záznam rozhovoru so Zuzanou Dančíkovou zo spomínanej organizácie, ktorá potvrdila, že sa tak nestalo. Marcel Forai sa ako riaditeľ štátnej poisťovne dostal do konfliktu záujmov a zatiaľ nevyvrátil podozrenia, že v kauze jeho tety išlo o rodinkárstvo, tvrdila Dančíková. “Prekvapuje nás, že ministerstvo zdravotníctva zatiaľ neurobilo ten najzákladnejší krok, a tým je zverejnenie analýzy, na základe ktorej VšZP pod vedením Foraia údajne prideľovala zmluvy na výkon MR a CT vyšetrení aj firmám, ktoré boli prepojené na Annu Sučkovú, tetu Marcela Foraia,” povedala s tým, že Transparency International sa s ministerstvom o túto analýzu súdi. Ministerstvo zdravotníctva totiž organizácii sprístupnilo len malú časť spomínanej analýzy, zvyšok sprístupniť odmietlo.Vzápätí sa obaja páni do seba pustili. Raši obviňoval Dobšinského, že slovenské zdravotníctvo uráža, čo moderátor popieral. Spor vyvrcholil hádkou, či rezort funguje. Do nemocníc si musíme nosiť príbor, odvolával sa na svoje skúsenosti moderátor. Do Rašiho ako keby niekto pichol vidličkou, vyletel, že ide iste iba o ojedinelý prípad a pokúšal sa vyspovedať moderátora, koľko nemocníc navštívil.

    Na pretras prišiel aj plat a odmeny Marcela Foraia. Podľa informácií RTVS dostával ako riaditeľ plat 1600 – 3800 eur mesačne, ako predseda predstavenstva VšZP dostával asi 50-tisíc eur ročne. Podľa Rašiho pravidlá mesačného i ročného odmeňovania členov predstavenstva a vedúcich predstaviteľov štátnych firiem schválila ešte vláda Ivety Radičovej v roku 2011. Zdôraznil, že nové vedenie VšZP si po nástupe platy oproti týmto pravidlám znížilo v niektorých prípadoch až o 30 percent. “Generálny riaditeľ VšZP Marian Faktor za vlády Radičovej, člen KDH, dostal za 20 mesiacov 334-tisíc eur, Forai dostal za 34 mesiacov nižšiu sumu,” vyhlásil Raši. Exminister Uhliarik reagoval slovami, že v roku 2010 bola VšZP pred krachom s dlhom asi 120 miliónov eur, no vtedajšej vláde a vedeniu poisťovne sa ju podarilo dostať za jeden rok do plusu. Vysoké odmeňovanie si tak podľa neho vedenie poisťovne zaslúžilo.

    - Reklama -