Vidláci! Tancujú, majú zvieratá a pijú pivo. Ale pozor na nich, sú to poriadni extrémisti. Nová nemecká štúdia to myslí úplne vážne

    0
    ilustračné foto (Autor: flickr.com)

    Ako informuje denník Welt, výskumníci varujú pred nemeckými rodinami označovanými ako „völkisch“ (ľudové), ktoré podľa nich predstavujú hrozbu pre krajinu. Termín „völkisch“ označuje nemeckú interpretáciu populizmu a ľudového a ekologického bývania. Odkazuje na rodinné skupiny, ktoré žijú na vidieku a sú navonok príkladné, ale vnútorne pravicové a nepatria k žiadnej strane ani organizácii.

    Denník opisuje situáciu, kde muži, ženy a deti v tradičných odevoch veselo tancujú na lúke, pričom varuje, že napriek tomu, že navonok tak nevyzerajú, v skutočnosti sú veľmi nebezpeční. Welt radí čitateľom, že ich možno rozpoznať podľa niekoľkých základných ukazovateľov. Ľudové rodiny popisuje ako „priateľských susedov, ktorí pestujú zeleninu, chovajú zvieratá, majú včely a produkujú elektrinu z fotovoltaických systémov. Okrem toho majú veľa detí, silný vzťah k životnému prostrediu, protestujú proti výstavbe diaľnic a matky takýchto rodín pečú koláče.

    Hrozba spočíva v integrácii do spoločnosti

    Olaf Meye, člen krajne ľavicovej skupiny Antifašistická akcia, tvrdí, že pravicoví extrémisti sú často aj mladé páry, ktoré si kupujú vidiecke farmy.  Na otázku denníka, prečo nesúhlasí s tým, aby sa tieto rodiny začleňovali, aj keď nepáchajú žiaden zločin, odpovedal: „Pretože ich predstava životného štýlu sa vzťahuje len na ľudí, ktorých definujú ako Nemcov.

    Sedemdesiatročný sociálny pracovník Knut Jahn, ktorý žije na vidieku, sa sťažuje, že v lete sú on a jeho manželka obklopení nacistami holdujúcimi festivalom na lúkach, ľudovej hudbe a pivu zadarmo. Skôr než by však uvažovali nad sťahovaním, sa Jahn a pár jeho rovnako zmýšľajúcich susedov vidí na čele boja proti fašizmu na nemeckom vidieku.V rámci boja proti fenoménu pravicových rodín žijúcich na vidieku Jahn hovorí, že vo svetle potenciálneho príchodu množstva utečencov na nemecký vidiek v budúcnosti, chce budovať iniciatívu za vytvorenie vhodných privítacích podmienok pre týchto ľudí.

    Vidiecky život je priamo spojený s rasizmom

    Kontroverzná nadácia Amadeu Antonio varuje, že existuje priame spojenie medzi vidieckym životom a rasizmom. V rámci oficiálnej správy vypracovanej nadáciou pre federálne ministerstvo pre vnútorné záležitosti je napísané, že „cieľom ľudových rodín je ovplyvniť každodennú kultúru a vytvoriť si fungujúcu sebestačnú ekonomickú sieť. „Aj keď na prvý pohľad títo muži a ženy vyzerajú, že majú len záujem realizovať sa v kultúrnych a tradičných zvykoch, v skutočnosti sú proti prijímaniu migrantov a utečencov, demokratov a homosexuálov v ich spoločnosti,“ píše sa v správe.

    Nadáciu založila bývalá agentka niekdajšej tajnej služby NDR Stasi Anetta Kahane, ktorá je v súčasnosti aj jej predsedníčkou. Nadácia ostro vystupuje proti konzervativizmu v Nemecku a púšťa sa do ľudí, ktorí kritizujú politiku otvorených dverí pre migrantov. Nedávno nadácia varovala aj pred rodinami blondiakov, ktoré podľa nej taktiež môžu byť skrytými neonacistami.

    - Reklama -