Video smrti za 50-tisíc! Toľko zaplatili britské noviny za záznam z parížskej reštaurácie. Nič kontroverzné sa vraj nestalo

    0
    Telá obetí teroristického útoku v Paríži ležiace pred jednou z reštaurácií (Autor: SITA)

    Ako informovala francúzska rozhlasová stanica Europe 1, hovorca denníka spresnil, že o zábery malo záujem viacero francúzskych a zahraničných médií a o ich získanie sa viedol tuhý boj. Dodal, že zábery poskytujú nový pohľad na atentáty, ktoré sa odohrali na šiestich miestach v Paríži a okolí a pri ktorých prišlo o život 130 ľudí a ďalších vyše 350 bolo zranených.
    Novinár Djaffer Ait Aoudia z francúzskej televízie Canal+ tvrdí, že Daily Mail zaplatil majiteľovi reštaurácie za záznam, nasnímaný bezpečnostnou kamerou, 50 000 eur. Vyjednávanie sa podľa neho začalo na sume 12 000 eur, ale britský denník mal veľký záujem o záznam, takže suma sa stále zvyšovala a skončila na 50 000 eurách.

    Djaffer Ait Aoudia vo svojej reportáži pre Canal+ odvysielal niekoľko sekvencií z vyjednávania nasnímaného skrytou kamerou, ktoré zachytávajú predpokladaného majiteľa reštaurácie, ako Britom ukazuje záznam streľby vo svojom lokáli. “Transakcia sa uskutočnila v sobotu ráno, deň po atentátoch (z 13. novembra),” poznamenal Djaffer Ait Aoudia, ktorý tvrdí, že polícia tento záznam zakódovala.

    Podarilo sa mu “obísť heslo” a získať z počítača záznam, o ktorý mali britskí novinári záujem. Pevný disk počítača mechanicky zničili, keďže britský denník si tak chcel zázam poistiť.
    Daily Mail však tvrdí, že záznam streľby z reštaurácie La Cosa Nostra nebol políciou zašifrovaný a pomoc “počítačového esa” bola nutná len pre problém s heslom.
    Bezprecedentné útoky, ktorých terčom bola aj pizzeria La Cosa Nostra, sa odohrali v piatok večer 13. novembra na šiestich miestach Paríža ležiacich v 10. a 11. obvode, ako aj na predmestí Saint-Denis.

    Okrem pizzerie La Casa Nostra, kde zahynulo päť ľudí, sa terčom útoku stal klub Bataclan na Voltairovom bulvári, kde sa vyše dve hodiny odohrávala rukojemnícka dráma a kde prišlo o život 89 ľudí. Strieľalo sa aj v blízkosti japonskej reštaurácie na ulici Rue de Charonne i na križovatke ulíc Bichat a Alibert, kde atentátnici zo strelných zbraní zaútočili na hostí reštaurácie Le Petit Cambodge. Neďaleko od pizzerie, na Voltairovom bulvári, sa odohral útok s jednou obeťou, ktorou bol samovražedný atentátnik. Ďalší útok trojice kamikadze, ktorí na svojich telách odpálili nálože, zaznamenali v blízkosti štadióna Stade de France (jedna obeť), kde sa práve hral priateľský zápas medzi Nemeckom a Francúzskom, na ktorom sa zúčastňoval aj francúzsky prezident Francois Hollande. Celkovo si útoky v Paríži vyžiadali 130 ľudských životov a viac ako 350 zranených. Stav mnohých z nich lekári považujú za veľmi vážny.

    - Reklama -