Vianočné trhy v bratislavskom Starom Meste sa začnú o 19 dní

    0
    Vianočné trhy v Bratislave (Autor: visitbratislava.com)

    „Boli snahy v rámci rokovaní s hlavným mestom nájsť nejakú novú 'ekoformu' prevádzkovania vianočných trhov. Do dnešného dňa nenadobudla nejaké kontúry, ktoré by boli zmluvne podchytené. A keďže už máme november, nie je to teraz realistické a reálne dosiahnuť,” uviedla pre TASR staromestská starostka Zuzana Aufrichtová s tým, že mestská časť sa napriek tomu snaží stále viac priblížiť k ekologickým opatreniam.

    Staré Mesto tak pre tento rok pokračuje v modeli vianočných trhov, aký bol nastavený aj po minulé roky. Návštevníkom bude k dispozícii 20 veľkých stánkov, z toho 18 ponúkajúcich gastronómiu a dva určené charite. Okrem toho bude 22 “polovičných” stánkov, z toho 15 remeselných stánkov a sedem s tradičnými nápojmi. Nájomcov vyberala komisia na základe viacerých kritérií, dôraz sa kládol aj na ekológiu.

    Hlavné mesto prichádza tento rok s novým konceptom trhov, novinkou má byť “zero waste”, čiže snaha predchádzať vzniku odpadu a tiež znižovať množstvo komunálneho odpadu. Používať sa majú výlučne vratné poháre a kompostovateľné riady.

    „Sme naklonení konceptu zero waste a hľadáme cestu. Uvidíme, ako to tento rok vyjde hlavnému mestu,” poznamenala Aufrichtová s tým, že tento rok to staromestská samospráva nevidela ako najlepšie riešenie a nebola naň pripravená.

    Starostka v tejto súvislosti poukázala na početné požiadavky miestnych obyvateľov na čistotu, ktoré považuje za oprávnené, pritom koncept zero waste, de facto, predstavuje odstránenie odpadkových košov.

    „Nehovoríme pritom len o odpade z toho, čo sa nakúpi na vianočných trhoch, návštevníci majú aj ďalší odpad, napríklad vreckovky a podobne. Nemáme ešte taký návyk niesť to domov, do vlastného komunálneho odpadu,” podotkla Aufrichtová.

    Staromestské vianočné trhy na Hviezdoslavom námestí budú od 22. novembra do 23. decembra. Vianočný stromček by mala mestská časť osádzať krátko pred ich otvorením. Svoj vianočný stromček už vo štvrtok (31. 10.) osadilo hlavné mesto.

    Mestské vianočné trhy budú na Hlavnom a Františkánskom námestí od 22. novembra do 22. decembra.

     

    - Reklama -