Viac ako polovica voličov SaS chce za premiéra Kisku. Sulíka to poriadne rozhodilo. Poslal prezidentovi jasný odkaz

    0
    Predseda SaS Richard Sulík a prezident Andrej Kiska(vpravo) (Autor: TASR)

    Chceli alebo nechceli by ste, aby sa premiérom po nasledujúcich parlamentných voľbách stal Andrej Kiska? Pýtala sa Slovákov agentúra Focus vo svojom najnovšom prieskume pre televíziu Markíza. 

    Z výsledkov vyplýva, že až 31,1 percenta opýtaných mužov a 29,1 percenta žien by po najbližších voľbách radi videli súčasného prezidenta na poste predsedu vládu. Najsilnejšiu podporu má pritom Kiska u voličov pravice, najmä liberálnej SaS Richarda Sulíka. Viac ako polovica voličov SaS odpovedala na anketovú otázku pozitívne. 

    „Nechcem hodnotiť, či to je veľa, alebo málo, najmä ak iní politici v prieskume meraní neboli a navyše, takmer rok a pol pred voľbami to nie je podstatné,“ reaguje na prieskum prostredníctvom komentára na hnonline predseda liberálov.

    Prezidentovi však posiela jasný odkaz. „Platí jedno nepísané, ale jasné pravidlo: premiér bude predseda najsilnejšej koaličnej strany. Tu oznamujem, že na tomto pravidle budem trvať bez ohľadu na výsledok,“ vyhlásil šéf SaS.

    Predseda SaS Richard Sulík hovorí, že za premiérovaním sa nehrnie, na nepísanom pravidle však hodlá trvať. Zdroj: TASR

    Takto to podľa jeho slov bolo aj pri posledných voľbách, keď predseda strany Sieť Radoslav Procházka bol všeobecne vnímaný ako spasiteľ národa. V podobnom svetle je dnes mnohými vnímaný aj Andrej Kiska. 

    „Ako je o mne známe, za premiérovaním sa nehrabem ostošesť. Áno, ak rozhodnú voliči, nezdupkám pred zodpovednosťou, ak rozhodnú inak, tak to budem rešpektovať,“ dodal Sulík. 

    Fakt, že viac ako polovica voličov jeho strany by si želala za premiéra Kisku, si liberál vysvetľuje názorovou podobnosťou. „Myslím, že to je dané blízkosťou našich názorov a tým, že na rozdiel od Smeru my máme s prezidentom korektné vzťahy,“ myslí si. 

    Sulík však zároveň prízvukoval, že by bolo veľmi žiaduce, aby Andrej Kiska jasne povedal, či vôbec chce byť premiérom. Ľudia si totiž podľa neho zaslúžia poznať ďalšie politické plány prezidenta, hlavne tí, ktorí si ho želajú ako premiéra.

    Opätovne líder liberálov označil za dôležitý aj spôsob, akým Kiska do politiky vstúpi. Či príde s novým politickým subjektom ako „rozbíjač pravice“, čím zatlačí mnohých pod hranicu zvoliteľnosti a naopak posilní strany ako Smer, SNS či ĽSNS. Alebo dokáže integrovať novovzniknuté subjekty a jeho prínos pre pravicu bude potom podľa Sulíka nepochybný. 

    Prezident SR Andrej Kiska sľúbil, že svoje politické plány jasne pomenuje po komunálnych voľbách, teda o necelé štyri týždne. Zdroj: TASR

    „SaS pôjde do volieb v každom prípade sama. Sme pripravení na prevzatie zodpovednosti. A aj keď chápem, že časť našich voličov môže v budúcnosti voliť stranu Andreja Kisku, nijako to nemení naše plány,“ uzavrel Sulík. 

    Andrej Kiska ako premiér je atraktívna možnosť aj pre 51,5 percenta voličov OĽaNO či 36,9 percenta voličov Sme rodina. Spomedzi koaličných strán sú Kiskovi naklonení najmä voliči Mosta-Híd, až 46,6 percenta z nich si ho vie predstaviť na poste predsedu vlády. Výrazne menej entuziastickí voči súčasnému prezidentovi sú voliči Smeru a SNS. Za premiéra by ho bralo iba 12,6 percenta voličov Smeru a 25,1 percenta elektorátu SNS. 

    Väčšina opýtaných však v prieskume odpovedala, že Andreja Kisku za premiéra nechce. Negatívne odpovedalo na položenú otázku takmer 62 percent mužov a 66 percent žien.

    - Reklama -