Veštenie na Pohode cvakne EÚ. Takto si Kaliňákov rezort predstavuje integráciu Rómov?

    0
    Festival Pohoda (Autor: TASR)

    Ministerstvo vnútra na festivale ľuďom predstavilo profesie vykonávané Rómami. Patrili medzi ne veštenie, maľovanie mandaly či vizážistické a kadernícke práce. Ministerstvo ale podľa informácií portálu Aktuality.sk nemalo prezentovať konkrétne profesie, ale malo ísť len o atrakciu s Rómami v hlavnej úlohe.

    „Išlo o nový, zábavný a netradičný prvok v rámci festivalu Pohoda, pre ktorú sú netradičné vystúpenia charakteristické každoročne, čím sa riadilo aj ministerstvo,“ komentovala akciu jeho hovorkyňa Michaela Paulenová. Portál zdôrazňuje, že festivalovej atmosféry sa nabažili v rámci projektu dvaja ministerskí úradníci a traja Rómovia. Cesta sa financovala z eurofondov, z vrecka Bruselu.

    „Nie je treba z Rómov robiť za každú cenu zabávačov, nás to už skutočne nebaví a odmietame byť atrakciou,“ k téme sa vyjadrila novinárka Jarmila Vaňová, ktorá sa intenzívne zaoberá rómskou problematikou. K ministerstvu je kritický aj známy rómsky hudobník Vladimír Sendrei. „Nerozumiem takej myšlienke, neustálym zobrazovaním Rómov ako tanečníkov, hudobníkov a spevákov nevyriešime nezamestnanosť Rómov,“ krúti hlavou Sendrei.

    - Reklama -