Veriť Iránu, že nekuje pikle, by bolo naivné. Na zabitie Solejmáního reaguje Matovič

    0
    Na snímke líder OĽaNO Igor Matovič predstavuje kandidačnú listinu OĽaNO do budúcoročných parlamentných volieb v Bratislave 3. decembra 2019. (Autor: TASR)

    Matovič vo svojom príspevku tvrdí, že “veriť Iránu, že nekuje pikle, by bolo naivné” a pripomína, že “demokratický svet by sa mal mať pred ním stále na pozore”. Zároveň však priznáva, že so zabitím Solejmáního sa nestotožňuje.

    „Zabiť niekoho len tak z roztopaše a na výstrahu, v duchu ´lebo ja môžem´, je niečo, s čím sa stotožniť nedokážem, akokoľvek sa už druhý deň snažím,” vysvetľuje na Facebooku. 

    „Veľký brat je v klídku, za veľkou mlákou. Avšak Európa je pretkaná zraniteľnými dierami a tisícmi ľudí, ktorí radi Iránu poslúžia, ak sa jeho vodca tiež rozhodne len tak z roztopaše vykonať pomstu u niektorého spojenca páchateľa spoza oceánu. Na egotrip jednotlivca tak môžu doplatiť úplne nevinní ľudia a obávam sa, že sa to nedá odvrátiť. Z Gásema Solejmáního urobili martýra, čas pomsty je len otázkou času a miesto otázkou náhody,” dodáva Matovič.

    Na situáciu o piatkovom zabití iránskeho generála Američanmi už reagovali aj naši traja najvyšší ústavní činitelia.

    Sériu reakcií odštartoval predseda parlamentu Andrej Danko (SNS), ktorý nepriamo vyzval na zaujatie stanoviska prezidentku Zuzanu Čaputovú, premiéra Petra Pellegriniho aj šéfa slovenskej diplomacie Miroslava Lajčáka. 

    Šéf národniarov je v prípade piatkového incidentu stotožnený s názorom ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova, považujúceho útok za porušenie medzinárodného práva.

    „Ukameňujte ma, ale pán minister Sergej Lavrov to povedal presne. EÚ nemôže mlčať. Som rád, že sa prebúdzajú aj európski politici a ministri zahraničných vecí. EÚ musí jednotne ukázať USA svoj postoj, ” uviedol šéf NR SR na Facebooku.

    Čaputová v reakcii nabáda na uvážlivé hodnotenie a komentovanie udalostí. 

    „Bolo by veľmi nevhodné a nijako by neprispelo k upokojeniu ani riešeniu, ak by sa táto téma na Slovensku spolitizovala a prípadne bola zneužitá v rámci prebiehajúcej predvolebnej kampane,” upozornila.

    Pellegrini sa v stanovisku na nepriamu výzvu predsedu parlamentu Andreja Danka (SNS) pripojil k vyhláseniu slovenského rezortu diplomacie, ktorý nabáda nájsť riešenie prostredníctvom rokovania, zabraňujúcom eskalácii napätia na Blízkom východe.

    Pellegrini odmietol postoj, ktorý k záležitosti zaujal predseda parlamentu.

    „Akékoľvek radikálne vyhlásenia vedúce k priamemu odsudzovaniu jednej zo strán neprispievajú k objektívnemu pohľadu na aktuálny stav konfliktu a výrazne narušujú zahranično-politickú kredibilitu SR v očiach jej spojencov,” deklaroval Pellegrini.

    Danko ich stanoviská nepovažuje za primerané a trvdo Čaputovú a najmä Pellegriniho skritizoval.

    „Je mi ľúto, že predseda vlády SR Peter Pellegrini a prezidentka SR Zuzana Čaputová podcenili vzniknutú situáciu. Vyzýval som ich ešte dnes (v sobotu – pozn. TASR), aby reagovali, pričom obaja aj s prezidentkou SR zvolili len vlažné politické frázy alebo alibistický postup. Situácia na Blízkom východe sa stupňuje a životy našich vojakov môžu byť ohrozené a predseda vlády SR tak, ako jemu je vlastné, zrazu zmení postoj. Hovorí, že je pripravený poslať špeciál pre našich vojakov. Je to pre neho typické, že sa Peter Pellegrini vždy zachová ako zbabelec a alibista,” uviedol Danko.

    Autor: Redakcia/TASR

    - Reklama -