Verím, že sa podarí zvýšiť počty žiakov zapojených v duáli, tvrdí Lubyová

    0
    Ministerka školstva Martina Lubyová (Autor: TASR)

    V roku 2015, kedy sa na Slovensku zaviedol systém duálneho vzdelávania, bol podľa ministerky školstva v tom čase nastavený ambiciózne. Podľa nej to vychádzalo z nadšenia zo strany zamestnávateľov, ale aj zo strany vtedajšieho vedenia rezortu školstva. “Odvtedy sa rezort snaží maximálne spriechodniť systém tak, aby sa do neho dostali maximálne počty žiakov.

    Momentálne máme v systéme zapojených viac ako 4000 žiakov a počas uplynulého školského roka sa nám podarilo nadviazať mnoho nových foriem spolupráce a zapojiť do systému nové firmy aj vďaka tomu, že sme novelizovali zákon o duálnom vzdelávaní,” poznamenala Lubyová.  

    Podľa ministerky sa zákon zmenil tak, “aby bol oveľa prijateľnejší vstup do systému.” Vyzdvihla, že sa odstránili administratívne bariéry, zaviedla sa dotácia zo strany štátu, teda na každého žiaka v tomto systéme škola dostáva priamo aj dotáciu.

    “Umožnili sme vstup malých a stredných firiem do systému. Umožnili sme aj prestup počas prvých šiestich mesiacov z bežnej formy štúdia do duálneho. Predtým sa rodičia a deti museli rozhodovať dopredu a teraz to môžu urobiť aj počas prvých šiestich mesiacov,” povedala šéfka rezortu školstva. Lubyová poukázala aj na finančné odmeny pre žiakov, čo môže byť podľa jej slov finančne zaujímavé pre samotných žiakov. 

    Ponuka učebných miest na školský rok 2019/2020 dosiahla vyše 5050 miest. Najvyšší počet ponúka Košický kraj – vyše 850 miest, nasleduje Prešovský s viac ako 760 miestami. Najmenej ponúk je v Trnavskom kraji, a to takmer 360. Podľa rezortu školstva v týchto dňoch sa overuje spôsobilosť zamestnávateľov, ktorí vstupujú do systému duálneho vzdelávania, pričom majú pripravenú ponuku ďalších viac ako 300 učebných miest. 

    Lídrom duálneho vzdelávania v počte zapojených zamestnávateľov v systéme a počte prevádzok ponúkajúcich učebné miesta v novom školskom roku je Košický kraj (121). Trnavský kraj s počtom 40 zaznamenal najvyšší percentuálny nárast oproti školskému roku 2018/2019 o 233 percent. Počet stredných odborných škôl a stredných škôl zapojených v systéme, s ktorými ponúkajú zamestnávatelia učebné miesta, je najvyšší v Prešovskom kraji.  

    Cieľom projektu je do roku 2020 zapojiť do systému duálneho vzdelávania 12.000 žiakov.

     

    - Reklama -