Verejnosť by si nemala predstavovať, že Pellegrini bude nezávislý premiér, hovorí Maďarič

    0
    Marek Maďarič (Autor: SITA)

    Bývalý minister kultúry Marek Maďarič sa rozhodol podať demisiu po vražde Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Následne opäť zasadol do poslaneckých lavíc. S Robertom Kaliňákom, ktorý sa vrátil tiež do parlamentu po demisii vlády, sa Maďarič ešte nerozprával.

    S Robertom Ficom však mal dlhší rozhovor. „Rozprávali sme sa tesne po jeho rozhodnutí, že podá demisiu. Bavili sme sa o celkovej politickej situácii. Náš vzťah je kolegiálny, pracovný,“ povedal Maďarič pre denník Sme.

    Soros je v politike angažovaný, ale robí to verejne

    Podľa Mareka Maďariča je lepšie z hľadiska koaličných aj slovenských záujmov, že sa nekonali predčasné voľby, ale prišlo k zásadnej rekonštrukcii vlády. „V období po vražde novinára a jeho priateľky Smer a vláda nereagovala najlepšie, v mnohých veciach to bolo oneskorene alebo chybne,“ myslí si Maďarič.

    „Smer nevyhodnotil celú situáciu celkom správne. Došlo k vražde novinára, za ktorú vláda určite neniesla zodpovednosť. Vraždy sa stávajú, ale opomenulo sa, že ten novinár napísal veľa vecí aj o politikoch Smeru. Boli tam rôzne investigatívne zistenia a vláda zaujala postoj, ako keby bola obeťou. To nebolo správne a skombinovalo sa to aj s veľmi slabo zargumentovanou teóriou o protivládnom spiknutí zo zahraničia. Odchod ministra vnútra by bol najneskôr po požiadavke Mosta-Híd na jeho odstúpenie znak politickej kultúry, uvoľnilo by sa napätie a situácia by negradovala až do rozhodnutia Mosta o ukončení koaličnej spolupráce. Najšťastnejšie neboli ani niektoré marketingové ťahy ako peniaze na stole. V emocionálnej atmosfére prilievali olej do ohňa,“ dodal.

    Maďarič si však netrúfa povedať, či Robert Fico veril rečiam o ovládnutí Georgea Sorosa, alebo to bol len zlý marketingový ťah. „Odvolával sa na stretnutie prezidenta Kisku s Georgeom Sorosom a to sa mi zdalo ako slabá argumentácia. Takéto karty sa vyťahovali v 90. rokoch. George Soros je v politike angažovaný, ale robí to verejne. Bolo to náročné obdobie, kde boli veľké tlaky a chyba sa mohla stať. Ale skúsený politik by mal vedieť, že tu vstupuje na veľmi tenký ľad,“ povedal bývalý minister.

    „Smer bol zaskočený, čo dokáže spôsobiť jedna vražda, ako keby nepochopil, že veľká časť verejnosti bola frustrovaná už pred tým. Vražda bola len spúšťač. Za stratou citu pre realitu môže byť aj akási uzavretosť, život v bubline. Ak v zlomovej situácii politik nevhodne zareaguje, môže ho to zlomiť,“ dodáva.

    Verejnosť by si nemala predstavovať, že Pellegrini bude nezávislý premiér

    Podľa Maďariča by mala koalícia dovládnuť ešte dva roky. „Stretávam sa často s názormi aj u ľudí, ktorí chodili na pochody, že Smer nie, ale nemáme koho voliť. Preto si myslím, že po rekonštrukcii by mala koalícia dovládnuť v riadnom termíne a za ten čas budú politické strany pripravenejšie, možno aj nejaké nové. V riadnych voľbách bude väčšia šanca na to, aby priniesli nejakú kompaktnú koalíciu. A nehovorím, že musí byť so Smerom,“ myslí si Maďarič.

    Bude Peter Pellegrini autonómny premiér? „Kým je predsedom Smeru Fico, bude mať na koaličnej rade podiel vplyvu ako reprezentant jednej z koaličných strán. Iná vec je, či Peter Pellegrini dá svojmu vládnutiu nejaký iný štýl. Ale verejnosť by si nemala predstavovať, že bude nezávislý premiér. To by mohol byť len v úradníckej vláde,“ odpovedá smerák s tým, že je zvedavý, akým spôsobom sa Pellegrini bude stavať k problémom, ktoré sú na politickej scéne, či to bude robiť rovnako alebo inak.

    Na Tomášovi Druckerovi, ktorý vymenil ministerskú stoličku v zdravotníctve za vnútro, Maďarič obdivuje jeho odvahu. „V tejto chvíli išiel svoju manažérsku misiu robiť na veľmi ťažký rezort, kde sa teraz navyše očakávajú personálne zmeny,“ dodáva.

    Progresívnemu Slovensku sa zatiaľ príliš nedarí, myslí si Maďarič

    A ako vidí Maďarič svoju budúcnosť a kedy zváži odchod zo Smeru? „Mohli by to byť aj nejaké veľmi závažné problémy, ktoré by Smer nedokázal vyriešiť. Ale skôr si myslím, že moje zotrvanie v Smere je o tom, či má stále potenciál byť ľavicovou alternatívou pre voličov. Ak stratí túto perspektívu, potom to pre mňa stratí zmysel. Zatiaľ ju má,“ hovorí bývalý minister.

    Podľa Maďariča sa však Progresívne Slovensko netvári ako ľavicová strana. „Ivan Štefunko má veľmi výrazné ľavicové korene, vyrástol v SDĽ, ale cez svoje podnikateľské obdobie sa niekam posunul a nie som si istý jeho ľavicovou orientáciou. Zatiaľ sa im ani v prieskumoch príliš nedarí,“ zhodnotil Progresívne Slovensko s tým, že žiadnu svoju stranu nechystá. Za pravdepodobnejšie považuje, že v politike skončí po budúcich voľbách.

    Kandidát na prezidenta?

    O Maďaričovi sa vraj špekuluje aj ako o prezidentskom kandidátovi. „Na to, aby som o tom mohol vôbec uvažovať, by musel prísť seriózny dopyt. Buď od politickej strany, čo sa nestalo a predpokladám, že sa ani nestane, alebo od nejakých mnou rešpektovaných ľudí. Vtedy by som sa nad tým musel zamyslieť. Ale dovolím si povedať, že aj tak by som sa asi o túto funkciu neuchádzal,“ povedal.

    „Treba povedať, že možno nás čaká nie práve príjemná kampaň na prezidenta. Ak Andrej Kiska nebude kandidovať, a podľa rôznych informácií asi nebude, zatiaľ nepoznáme z kuloárov relevantných ľudí, ktorí by do volieb šli. Môžeme byť v situácii, že spoločnosť začne hľadať, kto by mohol ísť súťažiť napríklad so Štefanom Harabinom a jemu podobnými, čo môže podnietiť aj ľudí, ktorí by za iných okolností nekandidovali. Stále nepoznáme ani odpoveď strany Smer,“ uviedol poslanec s tým, že Ficovým slovám verí, že on kandidovať nebude.

    - Reklama -