Verejnoprávne médiá pod paľbou. RTVS podľa Maďariča čelí útoku dvoch strán

    0
    Administratívna budova RTVS v bratislavskej Mlynskej doline (Autor: SITA)
    Okrem Slovenskej národnej strany, ktorá ústami svojho predsedu Andreja Danka vyjadrila zámer zoštátniť RTVS, útočí naň aj opozícia, vysvetlil dnes po zasadnutí vlády Maďarič. OĽaNO-NOVA podalo v pondelok (11. 4.) do parlamentu v poradí ďalší návrh na zmenu financovania inštitúcie. Podľa predstáv hnutia by mala byť napojená pevným percentom na štátny rozpočet.
     
    „Praktický dôsledok jedného aj druhého by mohol byť ten istý, že by sa Slovenská televízia aj Slovenský rozhlas mohli dostať pod priamy vplyv politickej moci, domnieva sa šéf rezortu kultúry.
     
    Na otázku, či cez Smer-SD zoštátnenie RTVS neprejde, Maďarič odpovedal, že v súčasnosti nejde o návrh. „Zatiaľ nie sme konfrontovaní okrem opozičného návrhu s tým, že by zámer SNS bol niečo viac, ako len nejaká vízia,“ poznamenal.
     
    Minister pripomenul, že on osobne je dlhodobo zástancom verejnoprávnosti. „Preto som aj odštátnil svojho času Tlačovú agentúru Slovenskej republiky (TASR), aj som väčšiu časť štátneho grantového systému transformoval do podoby verejnoprávnych fondov a snažím sa posilňovať tie prvky v RTVS, ktoré by mohli dávať predpoklad k jej väčšej nezávislosti,“ ozrejmil.
     
    Maďarič sa vyjadril ku kritike premiéra Roberta Fica (Smer-SD) na adresu RTVS. Zdôraznil, že kritika je niečo iné, ako zámer zmeniť niečo podstatné v RTVS.
     
    „Myslím, že tak, ako sa politici musia vyrovnať s kritikou, tak sú kritizovateľné aj médiá a pán premiér, myslím, že on nepriamo vyjadril svoj názor, kto by podľa neho nemal byť zvolený za generálneho riaditeľa,“ uviedol. Oveľa dôležitejšie podľa ministra bude to, kto bude za nového generálneho riaditeľa zvolený, aké budú jeho kroky a ktorými ľuďmi sa obklopí.
     
    Maďarič uviedol, že zatiaľ nedošlo v koalícii k politickej dohode, kto by mohol viesť RTVS. On osobne s nikým nerokoval, rozhovory sa budú viesť na úrovni poslaneckých klubov v parlamente. „Je to otvorená súťaž, potom keď sa prihlásia, možno budú nejaké rokovania,“ povedal.
     
    Za kritické vnímanie činnosti RTVS premiérom sa postavil minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD). „S kritickým pôsobením RTVS nikto nemá problém, ale jednoducho sa nemôže dostávať do pozície, ktorá jej neprináleží a v tom má premiér pravdu,“ vysvetlil dnes Kaliňák.
     
    RTVS vytýka, že na rozdiel od Českej televízie sa napríklad nevenuje životu ľudí v regiónoch. „To, čo si môžu dovoliť komerčné televízie alebo bulvár, to si RTVS dovoliť nemôže,“ zdôraznil.
     
    - Reklama -