Verejné obstarávanie prejde viacerými zmenami. Poslanci odklepli novelu bugárovcov

    0
    Budova Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) (Autor: mr)

    Zákonodarcovia ňou zvýšili finančný limit na tzv. podlimitný nákup potravín pre zariadenia školského stravovania až na 200.000 eur, čím sa má znížiť administratívna záťaž pre školské jedálne.

    “Ide o zjednodušenie nákupu potravín pre zariadenia školského stravovania, ktoré budú vďaka tomu môcť vo zvýšenej miere využívať ponuky regionálnych výrobcov a overených dodávateľov,” odôvodnili poslanci. Školské jedálne tak podľa nich po novom už nebudú obmedzené kritériom najnižšej ceny, ale môžu nakupovať čo najkvalitnejšie potraviny.

    Rovnaké pravidlá sa budú vzťahovať aj na nákup potravín pre zariadenia pre seniorov či domovy sociálnych služieb. Poslanci totiž pri hlasovaní o novele prijali aj viaceré pozmeňujúce návrhy zo spoločnej správy výboru. V rámci nich sa rozširuje výnimka z pôsobnosti zákona na zadávanie podlimitnej zákazky a zákazky s nízkou hodnotou aj na diela výtvarného či úžitkového umenia. Tieto totiž predstavujú najčastejšie protokolárne dary a ich obstaranie predstavuje podľa poslancov neprimeranú komplikáciu pre verejných obstarávateľov.

    Súčasne sa prijala zákonná výnimka na obstarávanie tvorby, vydania a nákupu učebníc, učebných textov a pracovných zošitov, ktoré slúžia na vzdelávanie a sústavnú prípravu na povolanie. Výnimka je určená do výšky finančného limitu nadlimitnej zákazky. Ide najmä o učebnice, učebné texty a pracovné zošity, kde je použitie zákona o verejnom obstarávaní komplikované a hospodárska súťaž je podstatne zúžená pre špecifickosť učebníc.

    Okrem toho má novela zákona podľa predkladateľov zatraktívniť dynamický nákupný systém, ktorý sám o sebe podľa nich predstavuje rýchlejšiu a flexibilnejšiu formu verejného obstarávania.

    Súčasne má umožniť v prípade podlimitných zákaziek využívanie takzvaného jednoobálkového systému, alebo zmeniť poradie vyhodnocovania dokumentov.

    “Návrh ďalej ukladá obstarávateľom, aby využívali už existujúci register referencií, čím sa zjednotí ich postup a uľahčí účasť hospodárskych subjektov na verejnom obstarávaní,” doplnili poslanci. Všetky tieto kroky podľa nich rozšíria možnosti verejného obstarávania, znížia administratívnu náročnosť a urýchlia celý proces, čím verejné obstarávanie zefektívnia.

     Predseda Mosta-Híd Béla Bugár po skončení hlasovania uviedol, že cieľom novely bolo odstrániť zbytočné administratívne nároky. “Naším cieľom bolo odstrániť problémy, proces obstarávania zjednodušiť a zefektívniť,” skonštatoval Bugár. Podľa jeho slov sa školám a sociálnym zariadeniam zjednoduší verejné obstarávanie. Taktiež by mali byť viac podporovaní lokálni dodávatelia. “Okrem toho, že budú kupovať zdravšie potraviny, zariadenia môžu uprednostniť aj miestnych výrobcov,” očakáva Bugár. Novela má pomôcť aj školám pri obstarávaní učebníc.

    “V niektorých ustanoveniach bol tento zákon zbytočne pomalý. Pomôže to verejným obstarávateľom, obstarávateľom aj hospodárskym subjektom, ktoré sa zapájajú do obstarávania,” doplnil poslanec strany Peter Antal s tým, že očakáva aj zatraktívnenie nákupného systému.

    - Reklama -