Venezuela: Zadržiavaných francúzskych novinárov prepustili

    0
    Venezuela, štátna vlajka (Autor: APL)

    “S potešením oznamujeme, že Baptiste des Monstiers a Pierre Caille boli prepustení a čoskoro sa vrátia do Paríža,” citovala agentúra DPA z vyhlásenia zverejneného na Twitteri.

    Niekoľko hodín predtým francúzske ministerstvo zahraničných vecí vyzvalo venezuelské úrady, aby prepustili oboch francúzskych novinárov, ktorých zadržali v utorok. O motívoch zadržania novinárov sa rezort nezmienil a neposkytol ďalšie podrobnosti.

    Podľa nemenových diplomatických zdrojov boli francúzski novinári zadržaní v okamihu, keď pred prezidentským palácom v Caracase nakrúcali zábery pre spravodajskú reláciu Quotidien. Zadržali aj miestneho producenta, ktorý s nimi pracoval.

    Venezuelské úrady zadržali celkovo piatich zahraničných novinárov, ktorí pokrývali súčasnú situáciu v tejto latinskoamerickej krajine v súvislosti so snahou opozície odstaviť od moci prezidenta Nicolása Madura – dvoch z Francúzska a jedného zo Španielska. Ďalších dvoch novinárov z Čile už skôr deportovali.

    Nicolás Maduro sa 10. januára napriek sporným prezidentským voľbám ujal vlády na ďalšie šesťročné obdobie. Líder opozície a predseda venezuelského parlamentu Juan Guaidó sa 23. januára vyhlásil za dočasného prezidenta. Guaidó vo štvrtok vyhlásil, že sa začali tajné rokovania opozície s predstaviteľmi ozbrojených síl s cieľom odstaviť od moci Madura.

     

    - Reklama -