Venezuela: Vojaci použili na hraniciach s Kolumbiou slzotvorý plyn

    0
    Ilustračná snímka. (Autor: TASR)

    Podľa miestnych televíznych staníc hádzali civilisti po vojakoch kamene, tí odpovedali nasadením slzotvorného plynu. Po moste cez rieku Táchira chodia miestni obyvatelia do pohraničného kolumbijského mesta Cúcuta do práce alebo na nákupy. Venezuelský prezident Nicolás Maduro však v sobotu nariadil čiastočné uzavretie hraníc s Kolumbiou, aby zabránil prísunu humanitárnej pomoci poskytnutej predovšetkým Spojeným štátmi.

    Po uzatvorení hraníc uviazlo v Cúcute podľa informácií odborového zväzu SNTP aj 50 venezuelských novinárov, ktorí sa tam v piatok zúčastnili na benefičnom koncerte s názvom Venezuela Live Aid, organizovanom britským miliardárom Richardom Bransonom. Na koncert prišli aj tisíce Venezuelčanov, ktorí utiekli pred krízou vo svojej vlasti a v noci na sobotu sa utáborili na kolumbijskej strane hranice. Medzi divákmi bol i napriek zákazu vycestovať tiež opozičný líder Juan Guaidó, ktorý sa v januári vyhlásil za dočasného prezidenta Venezuely.

    Venezuela predtým uzatvorila aj svoje hranice s Brazíliou a ostrovom Curacao.Prezident Maduro odmieta prijať potraviny a zdravotnícke potreby zo zahraničia s argumentom, že ide o súčasť sprisahania na jeho zosadenie. V meste Cúcuta čaká na prevoz odhadom 600 ton humanitárnej pomoci.

    - Reklama -