Venezuela: Vláda nariadila čiastočné uzavretie hraníc s Kolumbiou

    0
    Venezuela, štátna vlajka (Autor: APL)

    Venezuelská viceprezidentka Delcy Rodríguezová na Twitteri oznámila, že vláda nariadila dočasné uzavretie troch hraničných priechodov v štáte Táchira vo východnej časti krajiny, ktorý hraničí s Kolumbiou. Ako dôvody uviedla “vážne a nezákonné vyhrážky” proti mieru a zvrchovanosti Venezuely zo strany kolumbijskej vlády.

    Líder venezuelskej opozície Juan Guaidó a jeho podporovatelia sa chystajú priniesť do krajiny niekoľko ton potravín a zdravotníckeho materiálu, ktoré vláda USA letecky dopravila do Kolumbie. Madurova vláda sa snaží zabrániť prísunu zahraničnej humanitárnej pomoci, zhromažďovanej v susedných krajinách, keďže podľa nej ide o prípravu na vojenský zásah zo strany Spojených štátov.

    Generálny tajomník Organizácie Spojených národov António Guterres v piatok venezuelského ministra zahraničných vecí Jorgeho Arreazu vyzval, aby zabezpečil, že úrady proti demonštrantom v krajine nepoužijú smrtiacu silu, informovala agentúra DPA s odvolaním sa na Guterresovo oficiálne vyhlásenia.

    OSN bude podľa jeho slov pokračovať v spolupráci s venezuelskými inštitúciami v oblasti pomoci ľuďom, ktorí ju potrebujú. Arreaza reportérom povedal, že venezuelské ozbrojené zložky “nikdy nestanú rozkaz, aby strieľali na civilné obyvateľstvo” a že ich úlohou je “brániť územie Venezuely pre akýmkoľvek ozbrojeným útokom”.

     

    - Reklama -