Veľvyslanectvo USA udelilo Cenu za transparentnosť Jánovi Kuciakovi in memoriam

    0
    Ján Kuciak (Autor: TASR)

    Investigatívny novinár Ján Kuciak získal Cenu za transparentnosť in memoriam za svoje reportáže o korupcii, odvahe hľadať pravdu a osobnú obeť pri službe verejnosti. Budúcoročné ocenenie ponesie jeho meno – Cena za transparentnosť na pamiatku Jána Kuciaka. 

    Ocenenie v jeho mene prevzali z rúk amerického veľvyslanca Jánovi rodinní príslušníci a kolegovia zo spravodajského servera aktuality.sk, pre ktorý novinár pracoval. Ceremoniálu sa zúčastnila aj rodina jeho zavraždenej priateľky Martiny Kušnírovej. 

    Historický čas pre ľudské práva

    “Toto je pre ľudské práva na Slovensku historický čas. Iba pred dvoma mesiacmi nám hrozný čin, ktorý vzal životy dvom mladým ľuďom, všetkým pripomenul dôležitosť slobodnej tlače v každej demokratickej spoločnosti,” uviedol na margo ocenenia americký veľvyslanec.

    Podľa jeho slov práca Jána Kuciaka ako investigatívneho novinára mení Slovensko dokonca aj po jeho smrti. Vyslovil uznanie za novinárovu odvahu odhaľovať korupciu a vyzývať mocných, čo podľa neho pomohlo verejnosti vyvodiť zodpovednosť voči slovenským najvyšším vládnym predstaviteľom. Dodal, že tragická smrť Jána Kuciaka nám tiež pripomína silu slobodnej, nezávislej tlače, pričom zopakoval svoju výzvu na nezávislé a profesionálne vyšetrovanie.

    Cena obhajcu ľudských práv

    Cenu obhajcu ľudských práv získal evanjelický teológ Ondrej Prostredník. Americký veľvyslanec vyslovil uznanie za jeho otvorenú ochranu zraniteľných menšinových komunít na Slovensku. Medzi jeho aktivity patrí aj projekt pre zvyšovanie náboženskej tolerancie s názvom Stretnú sa žid, moslim a kresťan, počas ktorého navštevoval stredné školy na Slovensku. Ocenil, že teológ pokračoval vo svojom úsilí v oblasti extrémizmu, antisemitizmu, migrácie, rodovej rovnosti či práv LGBTI komunity aj napriek verejnej sankcii. 

    Mariana Kováčová, zakladateľka a riaditeľka Centra Slniečko, získala ocenenie v kategórií Odvážne ženy za jej podporné a ochranné služby obetiam domáceho násilia a sexuálneho zneužívania, čomu sa venuje od začiatku 90. rokov. Americký veľvyslanec ocenil jej neúnavnú prácu, ktorou chce pomôcť obetiam znovu “postaviť sa na nohy”. 

    “Presadzovanie univerzálnych hodnôt, ako sú ľudské práva vrátane slobody tlače, je jednou z najvyšších priorít našej vlády, a pri tomto úsilí ostávame naďalej silným partnerom Slovenska… Spolupráca vlády a občianskej spoločnosti je kľúčová pre dosiahnutie zmysluplného pokroku, tak pri ochrane ľudských práv, ako aj v iných oblastiach,” uviedol na slávnostnom odovzdávaní ocenení americký veľvyslanec.

    - Reklama -