Veľvyslanci NATO a Ruska rokujú v Bruseli. Za zavretými dverami. Témou majú byť záležitosti, ktoré by mali zaujímať hlavne Európanov

    0
    Centrála NATO v Bruseli (Autor: SITA)

    Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg prípravu dnešného zasadnutia avizoval už minulý týždeň vo štvrtok po príchode na summit EÚ, kde sa spolu s lídrami eurobloku venoval otázkam spoločnej európskej obrannej politiky. Stoltenberg vtedy upozornil, že hlavnou témou rokovaní budú záležitosti “dôležité pre európsku bezpečnosť” – predovšetkým kríza na východe Ukrajiny. 

    Ďalšími témami diskusií by mali byť vojenské cvičenia NATO a Ruskej federácie pozdĺž hraníc východného krídla aliancie s Ruskom. Agentúra DPA v tejto súvislosti citovala slová ruského veľvyslanca pri NATO Alexandra Gruška, podľa ktorého možno očakávať “otvorené diskusie o témach európskej bezpečnosti”.

    Rada NATO-Rusko na úrovni veľvyslancov – jediný otvorený komunikačný kanál medzi alianciou a Moskvou – sa po vypuknutí ukrajinskej krízy v roku 2014 stretla len dvakrát: v apríli a júli tohto roku. Pôjde o prvé zasadnutie Rady po zvolení Donalda Trumpa za prezidenta USA.

    - Reklama -