Veľmi zvláštne: Kľúčové informácie z priebehu prevratu v Turecku

    0
    Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan (Autor: SITA)

    Turecký líder bol na ceste z dovolenky z prímorského rezortu neďaleko od Marmarisu späť do Istanbulu. V priebehu jeho cesty došlo v Istanbule, Ankare a na niekoľkých ďalších miestach k pokusu o vládny prevrat. Ozbrojenci uzavreli hlavný most cez Bospor a pokúsili sa získať kontrolu nad najväčším istanbulským letiskom.

    „Najmenej dve stíhačky F-16 sa pokúsili znepríjemniť Erdoganov let späť do Istanbulu. Podarilo sa im vyradiť z prevádzky radar na prezidentskom lietadle, rovnako ako na dvoch ďalších stíhačkách, ktoré ho sprevádzali,“ uviedol pre Reuters bývalý vojenský dôstojník, ktorý je vraj so situáciou dôkladne oboznámený.

    „Prečo na lietadlo nevystrelili, je však záhadou,“ dodal.

    Sám Erdogan ešte počas prebiehajúceho pokusu o prevrat vyhlásil, že sa ho ozbrojenci pokúsili napadnúť v prázdninovom rezorte v meste Marmaris. Údajne vraj vyhodili do povetria miesta, kde sa Erdogan nachádzal len niekoľko minút pred explóziou. „Doslova ušiel hrobárovi z lopaty,“ vyhlásil jeden z vládnych úradníkov, ktorý si z bezpečnostných dôvodov želal zostať v anonymite.

    „Okolo 25 vojakov zlanilo z helikoptéry na strechu hotela v Marmarise. Vzápätí začala streľba a snaha o elimináciu prezidenta Erdogana, ktorý hotel opustil len nedlho pred touto akciou,“ uviedol hlásateľ CNN v turečtine.

    Ďalším z vysokých hodnostárov, ktorý bol počas pokusu o prevrat cieľom útoku ozbrojencov, bol predseda vlády Binali Yildirim, ktorý podľa vyhlásenia jedného z vládnych úradníkov unikol „len o vlások“.

    - Reklama -