Veľmi, veľmi nepekné správy pre Európsku úniu. Možno to už začína byť zlé

    0
    Britiský premiér David Cameron (Autor: SITA)

    Podľa ICM by si dnes želalo zostať v Európskej únii 42 percent Britov a len o jedno percento menej z nich by potom chcelo EÚ opustiť. Prieskum realizovaný spoločnosťou Survation, naopak, ukazuje väčšiu podporu tým, ktorí by hlasovali za vystúpenie z EÚ. Pomer je 42 percent k 40 percentám, pričom zvyšných 18 percent respondentov zostáva nateraz nerozhodnutých. David Cameron sľúbil krátko po víťazstve konzervatívcov vo voľbách tento rok na jar, že vyhlási referendum o budúcnosti krajiny v EÚ. V britskom parlamente už prešiel zákon umožňujúci vyhlásiť referendum o EÚ všetkými schvaľovacími procesmi a je tak súčasťou právneho poriadku. Cameron preto podľa britského denníka The Telegraph môže referendum vyhlásiť už v júni 2016.

    Medzitým britský premiér vyzval Európsku úniu na uskutočnenie rozsiahlych reforiem, pretože v opačnom prípade by vraj skutočne mohla Veľká Británia EÚ opustiť. Cameronove požiadavky, ktoré boli zverejnené minulý mesiac, zahŕňajú obmedzenia pohybu osôb aj sociálnych dávok pre migrantov. Britský premiér ďalej vyzval na to, aby mali národné parlamenty právo blokovať zákony prijaté v Bruseli. Ohradil sa aj proti diskriminácii, ktorej údajne čelia štáty mimo eurozóny. Po svojom novembrovom prejave v Bruseli Cameron zdôraznil, že on sám je priaznivcom zotrvania Veľkej Británie v EÚ. Ale ak nebudú splnené jeho požiadavky, nie je vraj schopný túto skutočnosť vôbec garantovať.

    Príslušné európske orgány však doteraz prílišnú ochotu ku splneniu Cameronových požiadaviek najavo nedávajú. Predseda Európskej rady Donald Tusk dokonca minulý týždeň poznamenal, že všetky členské štáty EÚ sú proti navrhovaným sociálnym reformám britského premiéra. Britskí voliči by podľa nemenovaného konzervatívneho poslanca mali mať na pamäti, že neexistuje žiadna záruka, na základe ktorej budú všetky avizované reformy uvedené do praxe. Minister zahraničia Philip Hammond kritizoval v pondelok v tejto súvislosti krajiny EÚ za to, že samy nenavrhli žiadnu alternatívu v oblasti obmedzenia migrácie. Cameron pritom v novembri povedal, že je ochotný vzdať sa v tomto bode svojho návrhu jedine v prípade, ak bude prezentovaná iná alternatíva.


    Britský denník The Telegraph okrem iného zverejnil graf, ktorý ukazuje, ako sa vyvíjal vzťah Britov k EÚ od roku 1977 až po súčasnosť. Historicky najvyššia podpora za vystúpenie z vtedajšieho EHS dosiahla 71 percent, a to podľa prieskumu realizovaného v marci 1980. Vtedy bola čerstvo pri moci konzervatívna strana na čele s veľkou odporkyňou užšej európskej integrácie Margaret Thatcherovou. Naopak, najvyššiu podporu malo EHS vo Veľkej Británii podľa prieskumu z júna 1991, keď  povedalo „áno Európe“ 70 percent Britov. Už od konca roka 1992 sa však pomer odporcov a priaznivcov EHS a neskôr EÚ vyrovnával. Okrem júna 2000, keď  pomer priaznivcov EÚ dosiahol 62 percent, sa v ďalších prieskumoch až do roku 2012 oba tábory početne vyrovnávali. V ďalších rokoch však získavali priaznivci EÚ prevahu. To sa začalo meniť v uplynulých mesiacoch a všetko vyústilo v decembri, keď sa oba tábory opäť priblížili na jediné percento.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -