Veľmi nelichotivá predpoveď pre Spojené štáty od spravodajských špičiek. To vôbec nevyzerá dobre

    0
    ilustačný záber (Autor: SITA)

    Medzi spravodajcami tiež panovala zhoda v tom, že teroristické útoky vykonajú teroristi, ktorí sa do Spojených štátov dostanú v rámci utečeneckej vlny z Iraku a Sýrie. „Islamský štát v tomto roku pravdepodobne zaútočí v Európe, ale aj v Spojených štátoch,“ vyhlásil generál Vincent Stewart, ktorý je riaditeľom Armádnej spravodajskej agentúry. Riaditeľ Národnej bezpečnostnej agentúry James Clapper podľa CNN zase odhadol, že teroristi sú aktívni v asi štyridsiatich krajinách sveta a „v súčasnosti existuje najviac teroristických centier v histórii“.

    Celý text v angličtine máte k dispozícii TU

    „Islamský štát a jeho osem spriaznených odnoží predstavujú najvyššiu teroristickú hrozbu pre celý svet. Využívajú migračnú vlnu na to, aby mohli medzi nevinnými civilistami prepašovať z Iraku a Sýrie do Európy aj Spojených štátov svojich ľudí. Dokážu vyrobiť falošné pasy, takže ich majitelia môžu bez problémov vycestovať do akejkoľvek krajiny,“ varoval Clapper a zmienil sa o 38 200 bojovníkoch z viac ako sto krajín sveta, ktorí odišli od roku 2012 bojovať do Sýrie po boku džihádistov. Podľa Clapperových odhadov takmer sedem tisíc bojovníkov z tohto počtu pochádza zo západných krajín.

    Clapper síce považuje za najväčšiu teroristickú hrozbu Islamský štát, ale očakáva, že bude chcieť získať späť svoje niekdajšie pozície tiež al-Kájda. „Najmä pobočky tejto teroristickej organizácie v Jemene a Sýrii sú v posledných mesiacoch veľmi aktívne. V Sýrii síce zaznamenala armáda prezidenta Asada v spolupráci s ruskými silami niekoľko úspechov, napriek tomu generál Stewart neočakáva, že by mohlo dôjsť do konca tohto roka k oslobodeniu strategicky dôležitého mesta Mosulu. Okrem Islamského štátu a konfliktu v Sýrii sa spravodajcovia tiež zaoberali Severnou Kóreou, ktorá v uplynulom mesiaci vykonala jadrový test.

    - Reklama -