Veľké vlny migrantov ešte len prídu. Vyhliadky do budúcnosti nie sú optimistické, varujú experti

    0
    Talianski policajti stoja pri subsaharských afrických migrantoch, ktorí sedia na zemi po vylodení (Autor: TASR)

    V najbližších rokoch by sa podobné migračné vlny, ako bola migračná vlna na jeseň 2015, mohli stať bežnou záležitosťou. Tvrdí to aspoň trojica autorov vo svojej analýze, ktorú publikoval prestížny vojenský magazín Österreichische Militärische Zeitschrift. Hannelore Kußerowová, Arno Meinken a Nikolaus Scholik tvrdia, že značné množstvo migrantov bude prichádzať z oblasti južnej Sahary.

    Táto oblasť, nazývaná aj sahel, zahŕňa Mauretániu, Senegal, Burkinu Faso, Mali, Niger, Čad a Sudán s celkovou populáciou okolo 130 miliónov ľudí a má dvojnásobnú rozlohu ako európsky kontinent. Oblasť je zmietaná častými náboženskými a etnickými konfliktmi, panuje tam hladomor a spomínané štáty sú charakteristické aj svojou vysokou pôrodnosťou. To sú podľa autorov tri hlavné dôvody, prečo budú v nasledujúcich rokoch milióny ľudí opúšťať svoje domovy a vydávať sa na riskantnú cestu do Európy.

    Problémom tamojších obyvateľov je navyše obmedzený prístup k zdrojom energie. Polovica z nich napríklad vôbec nemá elektrinu. Svoj podiel na zhoršujúcich sa podmienkach však majú aj Európska únia a Spojené štáty. A to predovšetkým pre vývoz vysokodotovaných poľnohospodárskych produktov, ktoré vážne ohrozujú tamojšie poľnohospodárstvo. „Európsky vývoz lacných kuracích krídel, subvencovaného mlieka a zeleninových konzerv zaplavuje africké trhy a miestni poľnohospodári prichádzajú o svoje živobytie,“ uvádza sa v analýze.

    Ďalším „klincom do rakvy“ je potom rozširujúci sa radikálny islam. Najviac sa to týka salafizmu, ktorý sa v tejto časti afrického kontinentu stal najdominantnejšou islamskou silou. Autori analýzy poukazujú aj na extrémne vysokú pôrodnosť, ktorú paradoxne neznižujú ani hladomor a lokálne vojnové konflikty.

    Výhľad do budúcnosti nie je z pohľadu migrácie vôbec optimistický. „V roku 2015 žilo v Európe 140 miliónov ľudí mladších ako 18 rokov. V roku 2050 by to malo byť o desať miliónov menej. Zatiaľ čo v Afrike dnes žije 540 miliónov detí, v roku 2050 by to mal byť takmer dvojnásobok,“ píše sa v analýze, podľa ktorej bude v budúcnosti logicky čoraz viac vojnových konfliktov a v dôsledku toho budú narastať aj počty migrantov.

    Celý text si môžete v nemčine prečítať TU.

    - Reklama -