Veľké sústo pre konšpirátorov a odporcov islamu. Stovky moslimských utečencov konvertovalo v Nemecku na kresťanstvo. Dôvody vás prekvapia

0
Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

Tisíce moslimských žiadateľov o azyl v Nemecku sa vzdali svojej viery a stali sa novými kresťanmi. Dôvody, pre ktoré tak učinili, sú komplikované.

Portál npr.org uvádza niekoľko konkrétnych prípadov konvertitov. Začína príbehom 20-ročného Afganca, ktorý prišiel do Nemecka pred niekoľkými mesiacmi. Volá sa Daoud Rahimi a bol jedným z desiatok žiadateľov o azyl, ktorí sa zúčastnili nedávneho krstu v evanjelickom kostole Najsvätejšej Trojice na berlínskom predmestí. Rovnako ako väčšina ostatných Afgancov, sú moslimského vyznania a chcú získať štatút utečenca.

Po počiatočnom posmeľovaní Rahimiho zo strany reportérky nakoniec nervózne priznal, že konvertoval na kresťanstvo, aby zabránil svojej deportácii, a najmä teraz, keď nemecká vláda rokuje v Kábule o repatriácii mnohých afganských migrantov.

„Keby bola moja krajina bezpečná, nemal by som žiadne problémy,“ povedal mladý Afganec, ktorý pochádza z provincie Ghazni ovládanej Talibanom. „Ale, to nie je, keď sa vrátim, musím sa báť o život,“ dodal.

Presvedčenie musí byť úprimné

Reverend Gottfried Martens z kostola Najsvätejšej Trojice sa vyjadril, že sympatizuje s Rahimim aj jemu podobnými, ktorí sú v rovnakej situácii, ale súčasne tvrdí, že otázka konverzie na kresťanstvo musí byť otázkou viery a nie strachu. Reverend priblížil, že predtým, než sa vykoná krst, musia sa záujemcovia zúčastniť trojmesačného vzdelávania. Potom absolvujú rozhovory s duchovnými a tí posúdia, či ich túžba stať sa kresťanom je úprimná. Doteraz sa na neho obrátili už stovky utečencov.

„Rozprávam sa s nimi osobne, aby som zistil, či sú naozaj presvedčení, že sa chcú stať kresťanmi, či skutočne poznajú základy kresťanskej viery,“ vysvetľuje reverend. „A keď vidím, že to nie je ten prípad, potom ich, samozrejme, nemôžem pokrstiť,“ doplnil.

Nikto z ďalších utečencov nepriznal, že by konvertoval kvôli azylu, všetci tvrdia, že to urobili z náboženského presvedčenia. Pokiaľ ale konvertujú, nová viera je pre nich len bonus. Dostanú totiž povolenie na pobyt v Nemecku.

Vzdávate sa satana?

Reverend Martens hovorí, že konverzia nie je ľahkou voľbou pre moslimov, pretože potom sú často vylúčení zo svojich komunít i rodín. V berlínskom kostole Najsvätejšej Trojice konvertovalo okolo 900 moslimov, z toho tri štvrtiny boli Iránci a ostatní Afganci. Reverend ďalej uviedol, že napríklad v Iráne sa mení i počet obyvateľov, ktorí čoraz viac prestupujú na kresťanskú vieru. Podľa jeho odhadov je v tejto krajine od pol do jedného milióna tajných kresťanov, ktorí vyhľadávajú tajné bohoslužby. Ak ich niekto „vymákne“, potom títo kresťania utekajú z Iránu smerom na západ.

V tejto súvislosti uvádza server express.co.uk príbeh mladého Iránca Mohammeda Aliho Zonoobiho, ktorý sa vzdal islamu kvôli kresťanstvu. Ako sám priznáva, v rodnej krajine sa už ako 18-ročný dostal do kontaktu s kresťanstvom, dokonca absolvoval tajné bohoslužby.

Keď však iránske úrady zatkli zopár jeho kamarátov koketujúcich s Písmom svätým, rozhodol sa utiecť. Krstom sa údajne splnil jeho sen a je z neho iný človek. Portál ďalej opisuje celý rituál krstu.

„Vzdávate sa satana?“ pýta sa v berlínskom kostole Najsvätejšej Trojice kňaz Martens stolára z iránskeho mesta Šíráz Mohammeda Aliho Zonoobiho, kým mu leje na hlavu svätenú vodu.  „Zriekate sa islamu?“ pokračuje. Iránec na každú otázku odpovedá jednoznačným áno.

Cieľom trestu smrti je ochrana spoločnosti

Pripomeňme, že moslimovia za konvertovanie na inú vieru môžu byť vo svojej domovskej krajine potrestaní aj smrťou. Takže Nemecko môže len ťažko vracať konvertitov napríklad do Afganistanu či Iránu. Na webovej stránke islam-sk.sk vykladač Koránu v tejto súvislosti konštatuje, že „cieľom uplatnenia trestu smrti za odvrátenie sa od islamu nie je trestať jednotlivca alebo siahať na jeho právo na slobodné vyznanie, ale ochrana spoločnosti“.

Podľa európskych právnych noriem nemôžu byť migranti deportovaní, ak čelia vo svojich domovských krajinách prenasledovaniu za to, že konvertovali. Napriek tomu dochádza k obráteniu sa na inú vieru v relatívne málo prípadoch v porovnaní so štvormiliónovou moslimskou populáciou v Nemecku. Presný počet ale nie je známy, pretože nemecké úrady nesledujú náboženstvo žiadateľov o azyl.

Nový kontinent, nové náboženstvo

„Ďalším dôvodom konverzie na kresťanstvo na Blízkom východe je dezilúzia,“ uviedol Jörn Thielmann, predstaviteľ Erlangerského centra pre islam a právo v Európe. „Ľudia vidia rozdiel medzi tým, čo je hlásané, a aká je skutočnosť, ako sa islam dokázal spolitizovať a zneužiť,“ tvrdí.

Jeden z konvertitov, Sílas, ktorý pochádza z Iránu, povedal: „Keď som bol tínedžer, žil som v Teheráne, a pretože som bol sunnita, bol som v neustálom konflikte so šiítmi. Takže som sa veľa naučil o mojom náboženstve, pretože som chcel všetky tieto problémy pochopiť. Nakoniec som ale došiel k záveru, že islam je veľká lož,“ priznáva. „Keď som začal čítať Bibliu, zmenilo ma to,“ uviedol mladý Iránec.

Sílas tiež priblížil, že v roku 2012 utiekol do Nórska, pretože ho iránske úrady chceli verbovať s cieľom špehovania irackých kurdských klanov. Jeho žiadosť o azyl bola v Nórsku zamietnutá a chceli ho deportovať. Teraz tvrdí, že vlani v zime utiekol do Nemecka a našiel útočisko v berlínskom kostole, kým neuplynie šesťmesačná premlčacia lehota na jeho vydanie do Nórska. Po uplynutí tejto lehoty môže požiadať o azyl v Nemecku.

Konvertuj alebo zomri

Portál islamonline.sk zase uvádza príklad prenasledovania moslimov pre ich vieru, konkrétne v Stredoafrickej republike (SAR). Systematické útoky na moslimov v SAR sa za posledných pár rokov zvrtli na „masívnu etnickú čistku“. Na svedomí ich majú fundamentalisti z hnutia Anti-balaka, ktoré je tvorené animistami a kresťanmi. Tí nútia moslimov praktizovať svoju vieru výhradne v súkromí, odvrhnúť vlastnú náboženskú identitu a pod hrozbou zbrane konvertovať z islamu na nejaké iné náboženstvo.

- Reklama -