Veľké odhalenie. Poznáme detaily plánovaného útoku v Londýne. Džihádisti nevedomky naverbovali na jeho spáchanie novinára v utajení

    0
    Londýnsky Big Ben (Autor: SITA)
    Meno novinára, ktorý na seba vzal riziko a nechal sa naverbovať teroristami, Sun z pochopiteľných dôvodov nezverejnil. Za to sa však na verejnosť dostala identita muža, ktorý žurnalistu najal, na diaľku ho vyškolil, ako zostrojiť bombu a následne mu zaslal aj zoznam cieľov, ktoré by boli vhodné na útok. 
     
    Abu Muslim Khurasani sa s novinárom v utajení skontaktoval pomocou aplikácie Telegram, ktorú pri útokoch používali napríklad aj atentátnici v Paríži a Bruseli. Pomocou kódovanej komunikácie posielal člen IS žurnalistovi presné inštrukcie. Materiál na výrobu bomby, ktorú mal umiestniť do auta na rušnom mieste, si mohol podľa návodu nakúpiť za necelých 300 libier v bežných obchodoch. 

    Previerky nepomohli

    Preverovanie a príprava domnelého džihádistu ochotného spáchať teroristický útok v mene Islamského štátu trvala dva mesiace. Počas nich musel novinár odpovedať zástupcovi IS na jednoduché otázky o islame a spôsobe života moslimov, aby preukázal, že je oddaný džihádu a je ochotný obetovať svoj život v mene boja proti Západu. 
     
    Napriek nutnému dokazovaniu a tomu, že musel militantom zaslať aj fotografiu, sa im za celé dva mesiace nepodarilo odhaliť pravú totožnosť muža, o ktorom predpokladali, že pre Islamský štát spácha samovraždený atentát v Londýne. Na dôkaz, že verí v islam, musel novinár dokonca cez konferenčný hovor dokazovať, že pozná spamäti časti Koránu. 
     
    Cieľ, ktorým sa malo stať nákupné centrum v Londýne, Big Ben alebo London Bridge, poslal Khurasani svojmu „žiakovi“ až vtedy, keď mal nakúpené všetky veci potrebné na výrobu bomby a k nim navyše zbraň. Sun poslal džihádistom fotografie pripravených vecí vrátane útočnej pušky AK-47. Kalašnikov, náboje a bombu mal mať domnelý atentátnik pripravené v aute. 
     
    „Pouč sa z Nice, vezmi auto a zaparkuj ho niekde, kde je veľa ľudí a zbraň môžeš použiť, kým budeš sedieť v aute. Použi všetky náboje a rýchlo stlač tlačidlo (detonátora), všetko musí ísť rýchlo, nie je čas na zdržovanie,“ radil Khurasani cez mobilnú aplikáciu mužovi, ktorý sa mal obetovať ako nový mučeník.
     
    O útoku v Nice sme písali TU.

    Novinári pomohli polícii 

    „Musíš byť úplne normálny a nesmieš dať svojej rodine najavo, že sa deje niečo zvláštne,“ napísal v jednej zo správ Khurasani. Posledné odkazy cez aplikáciu Telegram dávali novinárovi inštrukcie, ako a kde zaparkovať auto, aby bola polícia čo najďalej od miesta činu. Vystrieľanie všetkých nábojov do okoloidúcich ľudí bolo súčasťou plánu, ktorý mal zavŕšiť výbuch podomácky vyrobenej bomby ukrytej v kufri auta. 
     
    Nič z toho, čo džihádisti z IS v Londýne plánovali uskutočniť v utajení, sa nestalo. Útok mal pritom novinár spáchať minulý pondelok. Teraz má všetky informácie a správy, ktoré si muži počas dvoch mesiacov vymenili, k dispozícii je britská jednotka na boj proti terorizmu aj tajná služba MI5. 
     
    „Je vždy prospešné, keď sa novinári podelia s políciou o informácie, ktoré by mohli odhaliť kriminálnu či teroristickú činnosť,“ uviedol Dean Haydon, veliteľ britského Centra na boj proti terorizmu. 
     
    To, že sa džihádistom nepodarilo v tomto prípade naverbovať toho „správneho“ človeka, však podľa bezpečnostných expertov neznamená, že v Británii nehrozia teroristické útoky. „Nemôžeme sa spoliehať na šťastie a absenciu teroristických útokov, ktorá neznamená, že sa to tu (v Británii) nemôže stať,“ uviedol bývalý šéf Scotland Yardu John O’Connor pre denník The Sun. 
     
    - Reklama -