Veľké oči líbyjského premiéra? Očakáva, že islamistov sa zbaví do niekoľkých týždňov

    0
    Výcvikový tábor Islamského štátu v Líbyi (Autor: SITA)

    V rozhovore pre taliansky denník Corriere della Sera líbyjský zdôraznil, že IS je veľmi nebezpečná organizácia, ktorá využije akékoľvek nástroje, aby svojich militantov dostala do Talianska a Európy.

    “Nebol by som vôbec prekvapený, keby sa ukázalo, že muži IS sa skrývajú na lodiach plaviacich sa k vašim brehom. Musíme s týmto problémom bojovať spoločne,” uviedol Sarrádž.

    Líbyjský politik vyzval medzinárodné spoločenstvo, aby pomohlo stabilizovať krajiny, odkiaľ migranti utekajú. Uviedol tiež, že by rád našiel spôsob, ako repatriovať tých, ktorí prichádzajú do Líbye s cieľom dostať sa odtiaľ do Európy.

    Sarrádž, ktorého vláda požiadala USA o pomoc v podobe náletov na pozície IS, uviedol, že “pravdepodobne v priebehu niekoľkých týždňov” očakáva dosiahnutie víťazstva nad Dáišom.

    Dodal, že pokiaľ ide o nálety lietadiel USA, žiadal “o chirurgicky presné a časovo limitované” nálety.

    Zvládnu to bez cudzej pomoci

    Zdôraznil tiež, že jeho krajina vo svojom boji s IS nepotrebuje ďalšiu pomoc zo zahraničia. “Naši muži to zvládnu vlastnými silami, keď už majú podporu zo vzduchu,” vysvetlil s dôvetkom, že “v Líbyi nepotrebujeme (pozemné) jednotky zo zahraničia”.

    Možné prepojenie medzi prevádzačstvom migrantov a islamistickými skupinami prešetruje aj Taliansko, ktoré o tom informovalo minulý týždeň. Zatiaľ nie je jasné, či IS zarába na pašovaní ľudí alebo tento “biznis” využíva na skrytú formu prepravy do Európy.

    Pašeráci a organizovaný zločin

    Vo februárovej výročnej správe talianskej prokuratúry zameranej na boj proti terorizmu a mafii sa píše, že do pašovania migrantov sú zapojené nadnárodné zločinecké skupiny. So spájaním migračných vĺn s teroristickými organizáciami však boli talianski vyšetrovatelia dosiaľ opatrní.

    V správe sa síce uvádza, že prevádzači migrantov sú niekedy napojení na pašerákov zbraní a drog, obvinenia, že ich služby na pohyb do Európy a z nej využívajú aj teroristi, si však podľa nej “stále vyžadujú jasné dôkazy”.

    - Reklama -