Veľká plynová dohoda. Rusko a Ukrajina dolaďujú detaily kontraktu

    0
    Na kombosnímke zľava Volodymyr Zelenskyj a Vladimir Putin (Autor: TASR)

    Všetky otázky sú v princípe doriešené

    Záverečné rozhovory medzi ruským koncernom Gazprom a ukrajinskou spoločnosťou Naftogaz sa vo štvrtok začali vo Viedni. Kontrakt by mohol byť podpísaný v piatok (27. 12.), uviedol predtým šéf Naftogazu Jurij Vitrenko. Aj ruská strana potvrdila, že všetky otázky sú v princípe doriešené. Presný termín podpísania dohody ešte nie je stanovený.

    Kontrakt by mal platiť pre najbližších päť rokov

    Rusko a Ukrajina už minulý štvrtok (19. 12.), po rokovaniach sprostredkovaných Európskou úniou (EÚ), ohlásili, že sa v princípe dohodli na dodávkach plynu. V sobotu (21. 12.) potom uviedli aj prvé detaily, nový kontrakt by mal napríklad platiť pre najbližších 5 rokov. Aktuálny 10-ročný kontrakt sa končí v utorok (31. 12. 2019).

    Objem plynu bude výrazne menší

    Objem plynu, ktorý sa má v ďalších rokoch transportovať cez ukrajinské územie, bude výrazne menší než v minulosti. Ukrajina by privítala čo najväčší objem, keďže má príjmy z tranzitných poplatkov. Doteraz sa cez Ukrajinu do Európy prepravovalo okolo 90 miliárd metrov kubických (m3) ruského plynu za rok. V roku 2020 by to malo byť len 65 miliárd m3 a od roku 2021 do roku 2024 už len 40 miliárd m3 ročne.

    Mali by sa urovnať aj dlhoročné spory za tranzit plynu

    Gazprom podľa dohody do konca tohto roka zaplatí Naftogazu 2,9 miliardy USD (2,62 miliardy eur), aby urovnal dlhoročné spory s Naftogazom týkajúce sa poplatkov za tranzit plynu cez ukrajinské územie do Európy. Vyrovnanie v tejto výške pôvodne nariadil Medzinárodný arbitrážny súd v Štokholme vo februári 2018.

     

    - Reklama -