Veľká kríza u Trumpa. Jeho minister si dupol nohou a odmieta odstúpiť

    0
    Americký prezident Donald Trump odchádza z pódia v Palm Beach. (Autor: TASR)

    “Mám tú česť slúžiť ako minister spravodlivosti… a mám v úmysle túto funkciu vykonávať aj naďalej, pokiaľ len budem schopný,” povedal novinárom Sessions, ktorého citovala agentúra DPA.  

    V rozhovore, ktorý v stredu večer zverejnil denník New York Times, Donald Trump vyjadril nesúhlas so Sessionsovým rozhodnutím zostať mimo vyšetrovania údajného ruského zasahovania do vlaňajších prezidentských volieb v USA. 

    “Sessions sa nemal stiahnuť (z vyšetrovania) a ak to chcel urobiť, mal mi to povedať vopred a ja by som si bol vybral niekoho iného,” povedal Trump. Ministrov postup v tejto záležitosti označil za “veľmi neférový voči prezidentovi”. 

    Bývalý senátor Jeff Sessions pôsobí na čele rezortu spravodlivosti od februára tohto roku. O mesiac nato sa vzdal vedenia vyšetrovania takzvanej ruskej stopy v amerických voľbách, ktoré viedlo jeho ministerstvo. Urobil tak po tom, ako vyšli najavo jeho tajné schôdzky s ruským veľvyslancom z čias prezidentskej kampane. Predstavitelia demokratov vtedy požadovali jeho odstúpenie z ministerskej funkcie.

    Namiesto Sessionsa sa vedenia vyšetrovania ujal nezávislý špeciálny prokurátor Robert Mueller.

    - Reklama -