Veľká akcia: Francúzi „vybielili” mešity. Budete sa diviť, čo tam našli

    0
    Ilustračné foto: Modliace sa moslimky (Autor: SITA)

    Podľa Cazeneueva v týchto mešitách operovali samozvaní pseudo imámovia, ktorí kázali nenávisť a šírili medzi návštevníkmi mešít radikálny islamizmus. Zároveň hovoril o policajných prehliadkach v domoch týchto imámov, ktorí bývajú v meste Lagny-sur-Marne nachádzajúcom sa asi tridsaťpäť kilometrov od Paríža. Minister uviedol, že tu polícia našla revolver, zašifrovaný pevný disk a dokumenty naznačujúce  ich príklon k džihádu. Vzhľadom na rozšírenie právomocí prijatých po vyhlásení stavu ohrozenia tiež vyšetrovatelia zakázali 22  podozrivým z Lagny-sur-Marne opustiť krajinu a 9 z nich dokonca nesmie opustiť ani prah svojho domova.

    Rozsiahla policajná akcia sa odohrala v  rámci bezpečnostných opatrení, ktoré prebiehajú od teroristických útokov v Paríži. Prezident François Hollande následne vyhlásil stav ohrozenia a polícia vykonala raziu vo viac ako 2 200 domácnostiach a podnikoch, pri ktorých zadržala 232 ľudí a zabavila 334 kusov zbraní, z ktorých 34 patrí do vojenského arzenálu. Popri mešite v Lagny-sur-Marne došlo aj k uzavretiu mešít v Nice, Lyone a severozápadnom predmestí Paríža, v Gennevilliers. „Sme absolútne odhodlaní postaviť sa všetkým, ktorí v našej krajine kážu nenávisť,” uviedol minister vnútra pred zákonodarcami. Napriek rozhodnému postoju Cazeneueva niektorí francúzski úradníci a politici varujú pred tým, aby boli mešity vo Francúzsku plošne považované za semenisko radikálneho islamu.

    „Nesmieme pretrhnúť vzťahy s moslimami, ktorí sa k radikálnemu islamu neuchyľujúci,” vyhlásil starosta Lagny-sur-Marne Jean-Paul Michel v televízii BFMTV. Experti na radikálny islam poukazujú na to, že sociálne siete a väznice sú oveľa nebezpečnejšie priestory, kde dochádza k radikalizácii moslimov častejšie ako v mešitách. Uzavretú mešitu v Lagny-sur-Marne francúzska polícia monitorovala už dlhší čas. Už v apríli tohto roku bol „zamrazený” majetok jedného z bývalých duchovných, a to vodcu mešity Mohameda Hammoumiho, ktorý bol obvinený z podnecovania k terorizmu a náboru desiatich dobrovoľníkov, ktorí sa mali pripojiť k Islamskému štátu v Sýrii. Hammoumi nakoniec z Francúzska utiekol v decembri minulého roku.

    Celý text v angličtine je TU.

    - Reklama -