Veľa štátneho majetku, žiadny dlh, rodila sa kopa detí. Teraz nám idú brať už aj tú slobodu, vypočuli sme si. Porevolučný vývoj očami poslancov. Budete sa diviť

    0
    Rokovacia sála Národnej rady - ilustračné foto (Autor: SITA)
    Martin Glváč, podpredseda NR SR, Smer-SD: Zvykneme sa porovnávať so západnými demokraciami, ktoré fungujú viac ako 70, a my len 27 rokov. Slovenská republika má najlepšie výsledky ekonomického rastu v rámci EÚ, historicky najnižšiu nezamestnanosť, naše firmy majú problém s nedostatkom pracovnej sily. Mladá generácia má v tejto dobe informačných technológií nekonečné možnosti. O takom niečom sme ešte pred pár rokmi len snívali. Napriek tomu stretávam veľa ľudí, ktorí žijú v slobodnom svete, majú veľa možností, no aj tak nostalgicky spomínajú na minulosť a tvrdia, že sa im žilo lepšie, pretože neboli také sociálne rozdiely.
     
    Nie všetci mali vtedy 40 a menej rokov, boli draví a pripravení presadiť sa a to sa jednoducho nedá nevidieť. Aj preto je dôležité zvyšovať počet pracovných príležitostí, pripravovať kvalifikovanú pracovnú silu, zvyšovať minimálnu mzdu, regulovať ceny energií, citlivo pristupovať k životnej úrovni seniorov, podporovať rodiny s deťmi. Prax ukazuje, že takúto podporu ľudia berú ako samozrejmosť. No sledujúc svet a niektorých našich politikov, takáto samozrejmosť je len zdanlivá a môže sa aj skončiť. Nežnú revolúciu si ľudia spájali s obrovskými očakávaniami. V súčasnosti dochádza k demoralizácii politickej kultúry, politikmi sú ľudia bez hodnôt a obsahu. Médiá ignorujú čokoľvek pozitívne sa Slovensku podarí, akýkoľvek pokrok. Sústreďujú sa len na kritiku.
     
    V politike máme ľudí, ktorí sú frustrovaní, že za viac ako šesť rokov pre ľudí nič neurobili, a tak propagujú porušovanie zákonov, anarchiu, sú vulgárni, vyzývajú k revolúcii. Tvrdia o sebe, že sú demokrati, výlučne keď kritizujú iných. Ak kritizujete ich, ste nedemokratický. Aktuálne si niektorí prisvojujú právo rozhodovať, kto má a nemá právo oslavovať Nežnú revolúciu. Po takomto kádrovaní nikto na námestiach nevolal. Žijeme vo zvláštnej dobe. Ale kto si myslel, že nás nečakajú žiadne problémy? Budúcnosť prinesie okrem sociálno-ekonomických tém tiež témy o konflikte civilizácií, posilňovaní bezpečnosti, zápase o demokraciu, zápase proti prejavom extrémizmu, zvýšení politickej kultúry a návrate obsahového základu v politickom súboji.
     
    Igor Matovič, poslanec, OĽaNO: V čase, keď naši rodičia mrzli na novembrových námestiach, Slovensko nemalo viac-menej žiadny dlh. Malo kopu štátneho majetku a rodila sa kopa detí. Dnes, 27 rokov po novembri, Slovensko má na krku dlh 42 miliárd eur, skoro žiaden štátny majetok a detí sa dlhodobo rodí o polovičku menej, ako naša krajina potrebuje na prežitie. A navyše nám idú skorumpovaní politici brať už aj slobodu. Toto sme určite nechceli. Je čas znova zodvihnúť hlavy.
     
    Boris Kollár, poslanec, Sme rodina: Jedna vec mi veľmi prekáža po novembri. Tie akože štandardné politické strany. Myslím si, že práve to je nešťastie, ktorému sme sa po novembri nevyhli. Strany, za ktorými sú oligarchovia, podvodníci. Strany, ktoré využívajú políciu, SIS. Nie som zvedavý na strany, ktoré hovoria, ako robia pre občana. Mňa zaujímajú činy. Čo pre ľudí spravili? Nič!
     
    Anton Hrnko, poslanec, SNS: Po novembri získalo Slovensko šancu stať sa suverénnym národom. Tú sme využili. Iné to je v ekonomickej oblasti, ktorú sme nevyužili. Po zrušení strojárskej a zbrojárskej výroby sme sa stali príliš zameraní na jeden priemysel, myslím si, že to nie je dobré. Čo sa týka slobody a demokracie, tam sme šancu využili. Ľudia sú slobodní. Ale je otázne, či sú aj tí chudobní slobodní…
    - Reklama -