Veda je nad priepasťou. Dávame do nej toľko peňazí, že to stačí len na vymetanie pavučín v budovách, hnevá sa Sopko

    0
    Miroslav Sopko (Autor: TASR)

    Vo svojom blogu na Denníku N kritizoval situáciu, v ktorej sa SAV ocitla. Ako uvádza, o celom probléme písal už v apríli. Dovtedy mala inštitúcia predložiť podklady pre transformáciu jednotlivých 48 ústavov na verejné výskumné inštitúcie. Podľa ministerky školstva Martiny Lubyovej boli v podkladoch rôzne nedostatky a od SAV chcela, aby ich opravili.

    Z ústavov sa následne stali neregistrované výskumné inštitúcie, čím sa akadémia dostala do právneho vákua. Podľa poslanca za to môže byrokaracia v rezorte školstva.

    V apríli tohto roku rokovala šéfka rezortu školstva s odborármi zo SAV, ktorí chceli, aby štát viac prispieval do vedy na Slovensku. V tom čase ministerka Lubyová vyhlásila, že do výskumu a vedy na Slovensku ide obrovské množstvo peňazí.

    Sopko uvádza, že „výdavky na vedu a výskum tvoria 0,79 percenta hrubého domáceho produktu (HDP)“, pričom podľa predsedu inštitúcie Pavla Šajgalíka to je vrátane eurofondov, ktoré tvoria podstatnú časť rozpočtu. Na porovnanie poslanec za hnutie OĽaNO uvádza, že priemerné výdavky na vedu v Únii tvoria 2,03 percenta z HDP. „Dávame toľko, že to možno postačuje akurát tak na vymetanie pavučín v budovách vedeckých inštitúcií,“ vysvetľuje Sopko.

    Situácia môže poškodiť dobré meno Slovenska a inštitúcie

    Podľa tieňového ministra školstva je z výroku Martiny Lubyovej zrejmé, že slovenskí vedci sa v zozname čakateľov na významnú investíciu budú musieť postaviť na koniec radu.

    „Myšlienky otvorenej vedy, kritické a racionálne postoje, sloboda a pluralita názorov zbavených diskriminácie vo všetkých jej podobách sú pre túto vládu neprijateľné. Najmä v situácii, keď Slovenská akadémia vied prijala množstvo rozhodnutí, ktoré zabezpečili vyššiu efektivitu. Naše vedecké inštitúcie si nemôžu donekonečna uťahovať opasky a prosíkať o viac peňazí,“ ozrejmil poslanec.

    V súčasnosti je podľa Sopka v akadémii situácia, v ktorej sa začal boj o to, kto má pravdu, pričom celá záležitosť skončí na súde. Kým predseda inštitúcie Pavol Šajgalík vždy bojoval za slovenskú vedu, po poslednom jeho vystúpení videl muža, ktorý už nemá na výber.

    Ako uvádza poslanec, nejde o ďalšiu hru na mačku a myš, ale aktuálna situácia môže poškodiť dobré meno SAV, ale aj Slovenska v zahraničí.

    „Nemať právnu subjektivitu je neobhájiteľné už len z účtovného hľadiska. Výskumníci SAV majú zakontrahované rôzne schémy na zahraničných grantoch, odkiaľ sú im účtované odmeny, pričom mnohé z nich financuje Európska komisia, ktorá s určitosťou nebude mať pochopenie pre absenciu právnej subjektivity,“ vysvetľuje poslanec s tým, že zatiaľ ide o vnútroštátny problém, ktorý by mala ministerka školstva čo najrýchlejšie vyriešiť. V opačnom prípade môžu byť škody nepredstaviteľné.

    Situácia, ktorá vznikla na pôde akadémie, je podľa Sopka zrkadlom toho, aký vzťah má vládna koalícia k vede. Napriek tomu, že ju deklaruje ako svoju prioritu, v skutočnosti je na pokraji jej záujmu.

    „Musíme si uvedomiť, že strategickou surovinou 21. storočia je ľudská kreativita, spojená s realizáciou nových postupov. Potrebujeme radikálny rez, Koperníkovský obrat v tom, do koho a čoho budeme investovať. Ostatné krajiny to už dávno pochopili, i tie, ktoré sú rozlohou i počtom obyvateľov od nás menšie,“ dodáva Sopko. 

    - Reklama -