Veď ono to nebude trvať večne… Vladimir Putin len tak medzi rečou vyslal jasný odkaz Západu

    0
    Vladimir Putin (Autor: TASR)

    Slovinský prezident Borut Pahor navštívil Moskvu, kde sa stretol s prezidentom Ruskej federácie Vladimirom Putinom. Schôdzka, počas ktorej obaja lídri hovorili prevažne o ekonomike Európskej únie a Ukrajiny, sa pretiahla na dvojnásobok pôvodne pripraveného programu, informuje ruský denník Rossijskaja Gazeta.

    „Slovinsko je významný a nádejný partner Ruska v Európe. Dnešné ekonomické problémy môžeme spoločne prekonať,“ okomentoval Putin vzájomné obchodné vzťahy.

    „Existuje veľa možností spolupráce. Či nám v tom prekážajú politické problémy? Samozrejme, že áno. Myslím si však, že sa dajú vyriešiť. Predsa nebudú faktorom medzinárodnej politiky donekonečna,“ je presvedčený ruský líder.

    Aj napriek všeobecným problémom medzi Ruskom a Európskou úniou v ostatných rokoch sa minulý rok Rusku podarilo zastaviť prepad vzájomnej obchodnej bilancie so Slovinskom, čo ruský líder vysvetľuje stabilizáciou ruského rubľa.

    „Je mnoho faktorov, ktoré ovplyvňujú naše vzájomné obchodné vzťahy a ktoré od nás nezávisia, ale aj napriek tomu ich môžeme nejakým spôsobom ovplyvniť. Ak to bude v našich silách, budeme sa o to aj naďalej snažiť,“ uviedol Putin.

    „Zostávam v tomto ohľade pozitívny. Dokonca sa domnievam, že tento rok sa bude objem vzájomného obchodu medzi našimi dvoma štátmi zväčšovať,“ vyhlásil prezident Ruskej federácie na schôdzke so svojím slovinským náprotivkom.

    Ruský prezident povedal po stretnutí novinárom, že so slovinským prezidentom prebrali aj tému vzájomných vzťahov Ruska a Európskej únie. „Dúfam, že sa nám podarí vzťahy postupne vylepšiť,“ podotkol.

    „Za uplynulých osem rokov sme sa stretli už päťkrát. Vždy sme medzi sebou hovorili úprimne a otvorene. Na tom sa nikdy nič nezmenilo. Hoci sa v poslednom čase vzťahy medzi Ruskom, Severoatlantickou alianciou a Európskou úniou trošku zhoršili, medzi nami zostalo všetko tak ako predtým,“ vyhlásil prezident Slovinska Borut Pachor.

    „Podelili sme sa o svoje názory, o svoje odlišné perspektívy. V niektorých veciach sa naše názory mierne rozchádzajú, ale aj naďalej zostávame verní myšlienke spolupráce v otázke riešenia krízy na východe Ukrajiny,“ vyjadril sa slovinský prezident k vojne na Ukrajine.

    Prezidenti oboch štátov po krátkom výstupe odpovedali na otázky prítomných novinárov. Jedna otázka sa týkala prípadného stretnutia Vladimira Putina s jeho americkým náprotivkom v slovinskom hlavnom meste Ľubľana.

    „Rusko-americké vzťahy sa najmä v uplynulých piatich rokoch výrazne zhoršili. Samozrejme, že v záujme amerického aj ruského národa je, aby došlo k ich zlepšeniu. Počuli sme, ako sa k tejto otázke stavia americký prezident a, samozrejme, vítame to,“ odpovedal Putin.

    „Čo sa samotnej Ľubľany týka, to je, samozrejme, skvelé miesto na vedenie podobného dialógu. Nezáleží to však len na nás, ale aj na mnohých ďalších faktoroch. Proti Slovinsku však určite nič nemáme,“ dodal ruský líder.

    Prezident Putin sa vo veľmi krátkom časovom horizonte stretol už s druhým lídrom členského štátu Európskej únie. Len pred niekoľkými dňami bol na štátnej návšteve v maďarskej Budapešti, kde sa stretol s predsedom vlády Maďarska Viktorom Orbánom.

    Celý článok si môžete v ruštine prečítať TU.

    - Reklama -