Večná vojna v Afganistane. Už sa dostávame do fázy, keď sa tam vystriedajú otec aj jeho syn

    0
    Ilustračné foto: vlajka USA (Autor: pixabay.com)

    „Ak americké elitné jednotky vyhrávajú vojnu s terorizmom, prečo stratili polovicu Afganistanu?“ pýta sa Nick Turse. Cituje slová Jima Saxtona, bývalého vedúceho komisie pre terorizmus a nekonvenčné hrozby z roku 2006. „Päť rokov SOCOM (Special Operations Command – veliteľstvo špeciálnych operácií a jednotiek) vedie v boji proti terorizmu: porážajú Taliban a robia z Afganistanu miesto, kde sa teroristi neschovajú, odstránili zákerného irackého diktátora a bojujú s teroristami, ktorí chcú nový, demokratický Irak destabilizovať.“

    Odvtedy sa vraj toho veľa zmenilo. Napríklad to, že Saxton už pred desiatimi rokmi odišiel do výslužby, čo sa rozhodne nedá povedať o Talibane. Dnes údajne kontrolujú alebo zvádzajú boj o 44 % územia Afganistanu. Pribudli aj teroristické skupiny, okolo 20, píše Turse. Saddám je síce mŕtvy, ale v roku 2014 tretinu „nového a demokratického“ Iraku obsadil Islamský štát. Až rok 2017 priniesol jeho porážku a boj sa ešte stále neskončil. Protesty sú v Iraku na dennom poriadku a Islamský štát je skupina, ktorá sa rozšírila aj do Afganistanu.

    Niet potom divu, že sa SOCOM rozrastá. V roku 2001 bolo každý týždeň na zahraničných misiách v priemere 2 900 vojakov. V roku 2014 to bolo 7 200 a dnes 8 300, píše Turse a cituje hovorcu SOCOM-u. Celá jedna generácia elitných jednotiek strávila svoj profesionálny život večnou vojnou tam či onam, idúc alebo vracajúc sa z jednej konfliktnej zóny do druhej. Niektorí radoví vojaci majú za sebou už 12 až 14 misií.

    Stačí sa vraj pozrieť na životopisy padlých mužov. Napríklad William „Ryan“ Owens dokončil svoj tréning v námornej jednotke SEAL v decembri 2002, dvanásťkrát ho vyslali na misie do miest ako Afganistan alebo Somálsko a zomrel v januári v Jemene. Alebo Kyle Milliken, ktorý sa do námorníctva prihlásil v roku 2002 a onedlho dokončil výcvik v jednotke SEAL, prežil Irak, kde sa zúčastnil 48 bojových akcií, aj Afganistan a padol tento rok v máji v Somálsku.

    Vojna postupne prechádza z otcov na synov. Generál americkej armády Austin „Scott“ Miller svedčil pred senátnou komisiou pre vojenstvo. Ako mladý bol jedným z dôstojníkov, ktorí sa zúčastnili bitky o Mogadišo, ktorú spropagoval film Čierny jastrab zostrelený. Potom postupoval na stupnici vojenských hodností a teraz má na ramene čerstvú štvrtú hviezdu.

    Jeden zo senátorov mu položil otázku, či si niekedy v roku 2001 predstavil, že v roku 2018 ho vyšlú do Afganistanu. Generál odpovedal, že mnohí vojaci vtedy hovorili, že robia svoju prácu preto, aby ich deti nemuseli. Za generálom pritom sedel mladý poručík z výsadkovej divízie, jeho syn. Je celkom možné, že ak zostane poručík Miller na rovnakej pozícii do roku 2019, budú pod ním slúžiť vojaci narodení po 11. septembri.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -