Veci sa dejú, pozerám sa, komentovala raziu u Bašternáka Žitňanská

    0
    Ministerka spravodlivosti za Most-Híd Lucia Žitňanská (Autor: SITA)

    “O rannom záťahu, samozrejme, nič neviem, počkám si na výsledky,” reagovala. Na otázku, či policajná akcia neprišla neskoro, odvetila, že sa jej k tomu ťažko vyjadruje. “Evidujem, že generálny prokurátor povedal, že to prvé vyšetrovanie nebolo dostatočné. Evidujem, že to dozoruje iný prokurátor a evidujem, že vyšetrovanie vedie nový vyšetrovateľ. Takže veci sa dejú, pozerám sa,” uviedla.

    Ministerka je presvedčená, že kauza s prepojeniami na ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) musí byť riadne vyšetrená. Nedokáže však posúdiť, či je to s odstupom času možné. “Treba urobiť maximum pre to, aby táto vec bola riadne vyšetrená. V maximálne možnej miere, ako sa to dá aj dnes,” vysvetlila. Verejnosť by mala byť podľa nej o záveroch vyšetrovania informovaná. Na otázku, či má Kaliňák, ktorého bude vo štvrtok (30.6.) odvolávať v parlamente opozícia, jej dôveru, ministerka odpovedala, že každý z nich je zodpovedný za svoj rezort.

    “Som presvedčená o tom, že dnes to nie je otázka verím – neverím, dôverujem – nedôverujem. Dnes je to otázka toho, aby ľudia dokázali dôverovať štátu a jeho inštitúciám, že naozaj robia to, čo majú. A to je veľmi vážna téma, pretože pokiaľ nedokážeme zabezpečiť dôveru v štátne inštitúcie, vrátane polície a prokuratúry, tak to môže mať za následky rast extrémizmu a politického radikalizmu na Slovensku,” zdôraznila Žitňanská. “My sme si vedomí tejto zodpovednosti,” doplnila s tým, že ona navrhuje riešenia, aby súdy dobre fungovali. “Sme presvedčení o tom, že je politickou zodpovednosťou strany Smer-SD, ktorá ho nominovala (Kaliňáka, pozn. TASR), aby to isté dokázal zabezpečiť vo vzťahu k polícii a rezortu, ktorý zastrešuje,” uzavrela.

    V dopoludňajších hodinách sa uskutočnila razia v bytovom komplexe na Tupého ulici v Bratislave, v ktorom sídli viacero firiem podnikateľa Ladislava Bašternáka, podozrivého z daňových podvodov. Policajti boli na mieste asi štyri hodiny. Mali si prísť po účtovníctvo Bašternákových firiem. Podľa informácií TASR si odniesli počítač, následne išli na domovú prehliadku k účtovníčke. Kauzu Bašternák polícia opäť vyšetruje. Pôvodne ju podľa opozície zamietla pod koberec. Pre túto kauzu opozícia žiada odchod ministra vnútra Roberta Kaliňáka, ktorý má byť s Bašternákom prepojený a mal zasahovať do vyšetrovania kauzy. Na dnešnú policajnú raziu ako prvé upozornili Aktuality.sk.

    - Reklama -