Večernje Novosti: NATO pri bombardovaní Srbska použilo “neznámu látku”

    0
    Televízna snímka horiacej budovy v srbskom meste Niš 5. apríla 1999 po útoku leteckých síl NATO. (Autor: TASR)

    Podľa novín to vyplýva zo správy Štábu civilnej ochrany Moravického okruhu, ktorá bude čoskoro predložená koordinačnému orgánu vlády. Tento orgán bol zriadený na zistenie následkov 78 dní trvajúceho bombardovania Srbska v roku 1999 zo strany NATO. Správa Štábu civilnej ochrany opisuje podrobnosti týkajúce sa činností letectva NATO.

    V jednom z dokumentov sa uvádza, že 8. a 9. apríla 1999 lietadlá NATO rozprašovali nad celým mestom Gornji Milanovac žltý prášok neznámeho pôvodu. Po niekoľkých dňoch nasledovalo rozprašovanie malých kryštálov, ktoré spôsobili alergické reakcie u ľudí.

    “Pamätám si, že ľudia si všimli jemné kryštály veľkosť zrnka cukru na svojich poliach,” uviedol vyšetrovateľom obyvateľ dediny Donji Branetiči. Vysvetlil, že pri kontakte s kryštálmi došlo k slzeniu a svrbeniu kože. “Počul som, že ľudia v obci Brusnica mali podobné problémy. Jedna žena, ktorá zbierala seno, skončila s vyrážkami, keď jej kryštály padali na ruky, nohy a tvár,” dodal.

    Vzorky týchto kryštálov boli odoslané na vojenskú kliniku v Belehrade na chemické a toxikologické testy. Prvým zistením tejto inštitúcie bolo, že “neboli nájdené žiadne toxické látky zo skupiny chemických zbraní”.

    Toto však nebolo všetko. V správe sa uvádza aj nasledovné: “S použitím infračervenej spektrometrie sa zistilo, že ide o syntetický uhľovodíkový polymér neznámeho spektra, to znamená, že neznámu molekulu.”

    Zároveň fytopatológovia z Inštitútu pre výskum ovocia v meste Čačak identifikovali stopy extrémne neobvyklých chorôb rastlín. Bezprostredne po bombardovaní niekoľko lesov v pohoriach Zlatibor a Tara bez zjavnej príčiny náhle odumrelo. Stalo sa to údajne v tých oblastiach, kde NATO použilo neznámu látku.

    - Reklama -